TW
0

La disbauxa, les ganes de festa i la il·lusió per lluir d'allò més estrambòtics es van imposar ahir al fred, la gelor i l'amenaça de pluja.

A les 20.30 hores de la tarda la plaça Esplanada era tot un núvol de llums, músiques i colors que s'entremesclaven amb l'emoció de desfilar davant de centenars de persones atentes a vestimenta, maquillatge i moviments.

La sensació era que la diversió dels 29 grups participants superava la frescor que sens dubte sentien aquells qui s'ho miraven des de baix, i que no eren pocs. El carrer de ses Moreres estava ple a vessar. Però curiosament, maonesos i visitants van fer un mateix pensament, el de veure carrosses i comparses al començament de la desfilada i evitar així hores d'espera i d'impaciència. I és que a la plaça Constitució es podien contar amb els dits les persones que esperaven actuacions de pallassos, cuiners, pirates o personatges de dibuixos animats. La desfilada maonesa va voler fer honor a la tradició, a les disfresses més costumbristes. El públic va poder assaborir des de sevillanes que es trobaven en plena Fira d'Abril, pamplonesos que s'enfrontaven a un brau enfurit o la veu en directe dels cors de música espiritual negra. No hi va faltar tampoc la marxa discotequera de ple hivern que oferia el pub "Love Parade 2010" i on es mantenia viu l'esperit de l'estiu al llarg de tot l'any. Maó va fer també compte enrera en el temps arribant a l'era dels Sapiens, just quan els nostres avantpassats van aconseguir fer foc. També hi va ser present un equip de rugbi menorquí en què més importants eren les seves animadores que els propis jugadors.

La crítica social va arribar amb l'hospital de Sin Salud que, amb sèrums, xeringues i centenars de capses de Tamiflú, el medicament per combatre la grip A, pretenia jutjar la manera com s'ha tractat aquesta pandèmia. I en matèria infantil, l'èxit televisiu de l'enigmàtic Bob Esponja va recalar també a l'Illa per absorbir l'atenció dels principals fanàtics de la sèrie, els més petits, qui de seguida reconegueren el personatge. La nota còmica la posà El Bullit, és a dir, desenes de cuiners que repartien galetes, pelaven patates enmig del carrer i netejaven plats, olles i alguna persona.

La majestuositat i l'elegància de les vestimentes equatorianes i bolivianes no es van voler perdre la desfilada i mostrar, un any més, la tradició d'Amèrica del Sud. Però sens dubte el millor fou "Rebelión en el mar", un vaixell pirata que impactava per la seva perfecta construcció, amb pals de veles, banderes mig rompudes i un pirata a l'estil de Jack Sparrow que supervisava des del punt més alt del vaixell l'arribada d'algun enemic. Enfocava cap al jurat. Després descobrírem per què. Els pirates es van fer amb el botí de 500 euros que el jurat tenia preparat per a la millor carrossa de la rua. I el premi a la millor comparsa, valorat en 300 euros, fou per a centenars i milers de llunetes repartides per desenes de nenes que es movien a ritme d'Abba, a ritme de "Dancing Queen", de "Gimme Gimme Gimme", i de "Mamma Mia". La perfecció del ball demostrà l'experiència de l'escola d'Ute Dahl.