Estendard. Va ser adquirit el 2003 i encapçala la processó - Sebastià Taltavull Salord/Agència Balèria

TW
0

Aquest diumenge, coincidint amb la primera setmana de Quaresma, es celebrarà a Ferreries la trobada anual de confraries de Menorca amb l'organització d'un via crucis elaborat per les diferents germandats. Aquest any, la participació de la Confraria de Jesús Natzaré de Ferreries serà especial amb motiu del 60 aniversari de la seva fundació.

Segons les dades de Sebastià Taltavull Salord, la germandat es va fundar el 19 de març de 1949. L'impulsor i el precursor d'aquesta confraria va ser el sacerdot Guillem Coll Pelegrí, de la parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries, dins l'àmbit del moviment evangèlic d'Acció Catòlica. Els motius principals van ser, segons els fundadors: el foment de la pietat, promoure el culte diví, la formació cristiana, i la necessitat de donar més protagonisme als actes i processons pròpies de la Setmana Santa. Anteriorment a aquesta Confraria, no hi havia cap germandat al poble constituïda com a tal. Únicament hi havia alguns penitents que sortien per Setmana Santa amb un tipus de vestimenta negra, però que no estaven formats com a grup.

Així mateix es va adquirir la imatge de Jesús "el Natzarè" com a representació i veneració de la confraria. Els hàbits dels confrares natzarens són: túnica blanca, amb botons folrats de tela color morat i cenyida al cos per cordó del mateix color. Segons explica Taltavull, la capirota de color morat (el mateix que el dels botons) és acabada de forma ovalada, figurant a la mateixa i damunt del pit els emblemes de la Passió: creu, claus i corona d'espines. Les sabates són negres i els guants blancs que complementen la vestimenta. La processó va presidida i acompanyada de dos fanals, i una creu de llenya, que també du els emblemes de la Passió.

D'ençà la seva fundació, la germandat ha tingut 7 presidents o confrares majors, per aquest ordre: Miguel Allés Pons, Antonio Carreras Florit, Juan Martí Pons, Bartolomé Janer Pons, José Coll, Rafel Florit Pons i Francesc Pieres Villalonga. Essent en Rafel Florit Pons la persona que ha estat president durant més temps, al llarg de 16 anys.

Un aspecte molt remarcable d'aquesta confraria és la tradició familiar, on els confrares hereten la participació de pares a fills, i d'avis a néts. Si l'any 1949 es va fundar amb 22 membres, actualment són 33 els membres que formen part de la mateixa, on la majoria tenen alguna relació familiar amb els fundadors o confrares veterans de la confraria. Fins i tot, els càrrecs que s'han ostentat durant els anys, han passat de pares a fills sense necessitat de que s'hagi de dur a votació, tot i que estigui establert pels estatuts. Hi ha edats compreses entre els 23 anys fins els 79 anys.

L'any 2000, el Divendres Sant, després de més de 30 anys, tornà a sortir en processó la imatge de Jesús "el Natzarè", ja que per certes circumstàncies durant molts anys, la processó del dia de Rams, havia estat suspesa a Ferreries, i per aquest motiu la imatge de la Confraria no sortia en processó. L'any 2004, i gràcies a les peticions de la pròpia confraria fetes al Consell Parroquial, es va tornar a instaurar la processó del dia de Rams, que és quan surt la imatge de Jesús "el Natzaré". Sebastià Taltavull Salord apunta que el 2003 es va incorporar al patrimoni de la confraria un estendard, que encapçala la processó i és portat pels membres de la germandat segons l'edat. En els darrers anys, la confraria ha augmentat l'activitat amb la participació dels membres de la confraria als Consells Parroquials, així com també a les trobades anuals de Confraries de Setmana Santa de Menorca.

L'Agència Balèria d'informació catòlica anuncia que el proper 24 d'abril els confrares compartiran un dinar de germanor per celebrar l'aniversari i per retre homenatge a antics membres com Bartolomé Janer Pons, Jerónimo Florit Rotger, Joaquín Florit Pons i Rafel Florit Pons. També es vol agrair a Carlos Mascaró la restauració de la imatge de Jesús "el Natzaré", patrimoni de la germandat.