TW
0

És un dels pobles més petits de Menorca i no obstant ha demostrat saber emprendre grans gestes que es corresponen a l'adjectiu que acompanya el seu nom, es Migjorn Gran. Gestes com quan as Migjorn es van prendre la cultura per banda i van organitzar, a l'any 2006, la primera Gran Migjornale que aquest estiu viurà la seva tercera edició per voluntat de l'associació Amics de l'Art des Migjorn Gran, qui organitza l'acte que es celebrarà els dies 14 i 15 del pròxim mes d'agost.

Gran Migjornale Itinerant Art és una mostra artística que s'exhibeix en espais públics i cases privades de la població. El poble es transforma en una festa que té el gust d'haver creat de bell nou amb un èxit extraordinari tant d'afluència de públic, milers de persones en les dues primeres edicions, com de la crítica que ha lloat el fet, l'organització i la rellevància de poder gaudir concentrat l'art que es produeix a Menorca a la par de descobrir nous talents desconeguts fins al moment.

La nova edició de la mostra, que es realitza cada dos anys, reforçarà més encara la presència d'artistes locals i internacionals vinculats a poble que en la segona edició arribava al número de 48. També augmenta el número d'espais on exposar, oferint d'aquesta manera també la possibilitat d'aprofundir en el valor arquitectònic de cases i altres espais del poble. Les activitats paral·leles són un altre front que els Amics de l'Art des Migjorn Gran tenen obert per tal d'incorporar videomuntatges, performances i música en directe. Tot un seguit de novetats que s'afegeixen a la trobada, tot mantenint l'essència que ha fet tan coneguda la biennal des dels seus inicis.

Altres edicions

La Gran Migjornale va ser la primera mostra d'art que va utilitzar les cases particulars i els espais públics com a lloc d'exposició. Ja en la primera ocasió que es celebrava, el 13 i 14 d'agost de 2006, va causar una gran acceptació i es va considerar una proposta única i de gran magnitud artística. La primera mostra va tenir una trentena d'artistes exposant a cases particulars, patis, l'església, la biblioteca, la peixateria i altres llocs que van rebre una multitud de visitants que durant dos dies van convertir es Migjorn Gran en el centre d'atenció arreu de Menorca i va consolidar de cop la mostra en només una edició.

La segona Gran Migjornale es va celebrar els dies 16 i 17 d'agost de l'any 2008. Va ser una biennal molt més àmplia, amb 48 artistes, i va aconseguir batre el rècord de visitants de la primera vegada. A més es va comptar amb la presència destacada de la ministra de Cultura espanyola d'aleshores, Mercedes Cabrera, el cap de l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona Xavier Trias, entre altres autoritats insulars i diferents polítics i artistes que estiuegen a l'Illa.

L'actor Alex Brendemühl, protagonista entre altres moltes pel·lícules com "Las dos vidas de Andrés Rabadán" o "En la ciudad" i recentment guardonat amb el Premi Gaudí al millor actor, va inaugurar la mostra. La família Brendemühl està estretament vinculada al poble, on l'actor ha passat els estius des de petit.
L'encant natural d'un poble que conserva l'essència entranyable de la seva configuració urbana i l'amabilitat amb què migjorners i migjorneres han sabut mimar els seus visitants són algunes de les claus que els Amics de l'Associació de l'art des Migjorn Gran han pogut aprofitar per, fent molta feina, organitzar un esdeveniment amb alt ressò en el món de la cultura de Menorca i també de les Illes Balears, com s'ha volgut destacar.