Esclat - Esclat

TW
0

Fàbrica de somnis. Laboratori d'idees. Creadors d'espectacle. El grup Esclat pot ser cada una de les definicions o totes juntes. El públic que ha compartit i participat dels seus espectacles ho pot confirmar: per allà on passen no deixen indiferents.

D'ençà la seva creació, el col·lectiu ha revolucionat el concepte de l'animació al carrer. El nom escollit per anomenar-se transmet el que cerquen: ser una explosió de festa. Va ser el 2003 quan un grup de joves de Ciutadella va ajuntar-se entorn Esclat, un projecte que ha anat sumant a persones de totes les edats i de tot el món interessades en l'expressió artística. El col·lectiu aglutina pallassos, malabaristes, músics, equilibristes, actors i artistes i és obert a tothom qui tengui creativitat i ganes d'expressar-se. Actualment més de 20 persones col·laboren amb Esclat, un grup constituït com a entitat social sense ànim de lucre, amb un funcionament assembleari i lliure.

"No vivim d'Esclat, no és el nostre treball, simplement aportam l'energia del nostre temps de lleure", comenten.

Musicalment s'inspiren en la percussió brasilera i, en la posada en escena, tenen com a referents a La Fura dels Baus, Circ Kric (de Tortell Poltrona) o el Circ del Sol, que triomfen arreu del món amb espectacles trencadors, imaginatius, interactius i que fusionen disciplines artístiques heterogènies.

El grup Esclat és pioner a Menorca en un projecte que destaca per un nou concepte de l'espectacle i de l'animació al carrer. "El nostre repte és fer disfrutar el públic, i si gaudeix, és una energia que ens torna", comenten.

Els integrants d'Esclat participen a qualsevol activitat festiva, sigui pública o privada, a la qual siguin convidats. Els ingressos que puguin obtenir es destinen a l'adquisició del material necessari per preparar nous muntatges i espectacles, inclosos el maquillatge i el vestuari. Cap dels integrants guanya un sou per actuar.

El darrer espectacle que Esclat ha presentat al públic es diu "Mytho's project", un muntatge que preparà conjuntament amb el Casal de Joves de Ciutadella i que triomfà a la rua del Carnaval. "Estem en contacte amb els joves del Casal. El dia de la seva
inauguració vam oferir una actuació. Intentam col·laborar al màxim amb els joves per motivar-los a través de fomentar la seva creativitat", assenyalen. De la col·laboració es va crear una comparsa d'éssers mitològics que va ser una de les premiades pel Casino 17 de Gener de Ciutadella, que repartí molta bulla i entusiasmà el públic.

"Mytho's project" no és l'únic espectacle que ha presentat el grup, d'ençà 2007, quan va donar-se a conèixer amb un passacarrers de percussió que es deia "Batukasclat". "Ocellaire" va ser un altre passacarrers creat pel grup, on tots els membres actuaven vestits d'ocells. Va ser una de les actuacions estrella del programa Estiu Actiu de 2009 organitzat per l'Ajuntament de Ciutadella, a través del PDPT, per animar les zones turístiques i entretenir i divertir els turistes. Esclat ha participat a totes les edicions d'Estiu Actiu. "Ocellaire" també va animar la Cavalcada de Reis d'enguany.
"Xiringuiclown" va ser un altre espectacle ideat l'any passat, una actuació de pallassos que també es presentà a Estiu Actiu.

Va ser a l'estiu de 2008, quan oferiren "Bestiari de foc", una proposta festiva de malabars amb foc i percussió. El mateix any presentaren "Plaça'n'moviment", un espectacle que fusionava música, pallassos, equilibris, trapecis i danses que serví per a la presentació d'Estiu Actiu. Als membres d'Esclat no els manca la imaginació, la creativitat i les ganes de divertir-se amb el públic amb actuacions interactives. Tenen molts projectes i una sola petició: disposar d'un local on guardar tot el material, on poder assajar i organitzar tallers, i preparar nous somnis.