FESTA. Els glosadors van demostrar el seu enginy per carrers i locals de Ferreries, i van compartir activitats i menús en una jornada plena d’anècdotes - J.J.

TW
0

Participades i festives dotze hores de versos improvisats tingueren lloc a Ferreries aquest cap de setmana, on poetes populars d'arreu de terres de parla catalana deixaren palès què malgrat la manera que es canti, el vers improvisat és ben viu.

La trobada s'inicià el divendres a la nit amb una vetllada de glosat, com a acte de benvinguda a Cas Vesins, alhora que al casal de joves es feia un taller de rap a càrrec dels rapsodes valencians. Tan a un lloc com a l'altre, la improvisació i la participació fou la nota dominat. El dissabte migdia començaren les dotze hores de vers improvisat, amb una taula rodona on es parlà del present i futur de la improvisació, amb la participació, en el debat, de Mateu Mates (Mallorca), Moisès Coll (Menorca) Mireia (Catalunya) i Felip Munar, director de normalització lingüística del Govern balear, com a moderador. La conclusió del debat és que el vers improvisat està deixant de ser una tradició fossilitzada, especialment al Principat, per passar a ser una realitat popular. La tasca duita a terme tan a Mallorca a com a Menorca de recuperació de la glosa, via taller o cursos d'aprenentatge, ha donat els seus fruits. Si fa uns deu anys pocs eren els glosadors que quedaven i ja majors d'edat, ara un bon falcat de joves han agafat el relleu i amb empenta el vers improvisat viu un nou període de popularització. La diada seguia amb una gran paella per donar pas, a la tarda, al passa-bars. Dividits en tres grups, els glosadors i improvisadors anaven pels bars a mostrar l'art d'improvisar, una estona glosant amb ses porgueres, o picat, després passaven a la xacra, nyacra, el garrotin o un dominé, l'important era passar-ho bé. No hi havia tema que no toquessin i sempre amb la participació de tots els qui tenien coratge de dir-hi la seva. A la nit, torrada de sobrassada i botifarró i nova tanda de vers improvisat amb qualsevol dels sons de les tonades que el fan popular.

Els organitzadors d'aquestes dotze hores d'improvisació, Soca de Mots i l'associació de vesins S'Enclusa de Ferreries, es mostraven contents per la resposta i participació, tan d'improvisadors, com de la gent.