Reunió. Els integrants de la Junta de Govern es van trobar ahir - Gemma

TW
0

El Fons Menorquí de Cooperació gestionarà enguany un pressupost de 1.130.995,28 euros, la majoria dels quals es destinaran a programes de desenvolupament en països empobrits i també a activitats de sensibilització de la ciutadania de Menorca. En la seva primera reunió anual, la Junta de Govern va aprovar ahir finançar 19 projectes de cooperació, que serviran per cobrir les necessitats fonamentals de col·lectius pobres de Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Bolívia, Índia, Burkina Faso, Senegal, o els campaments de refugiats saharauís, entre d'altres. També s'ha deixat una provisió de 60.000 euros per a intervencions de reconstrucció a Haití.

Els recursos del Fons procedeixen majoritàriament de les administracions públiques sòcies, que són els vuit ajuntaments, el Consell i el Govern. Les aportacions de les institucions associades han baixat respecte l'any anterior motivades, principalment, per la retallada d'un 20 per cent de la donació del Govern. La resta han fet un esforç important per mantenir o fins i tot incrementar lleugerament les seves aportacions.
La disminució pressupostària, que tanmateix és una tendència generalitzada en el món de la cooperació, no afectarà el gruix dels projectes de continuïtat del Fons, però sí que obligarà a reduir aquelles iniciatives que es limitin a la realització d'accions de caràcter merament pal·liatiu o simbòlic, en favor d'aquelles accions que es valorin com a més transformadores i multiplicadores dels esforços del Sud.

La Junta de Govern també ha donat a conèixer l'informe de l'auditoria externa dels seus comptes que conclou que totes les operacions realitzades per l'entitat són correctes. Aquest exercici de transparència també ha possibilitat que el Ministerio del Interior hagi renovat la declaració del Fons Menorquí com a entitat d'utilitat pública.

Es preveu que fins a finals d'any s'aprovin alguns projectes més fins a esgotar el pressupost disponible. La realitat demostra que els recursos disponibles es troben ràpidament superats per les necessitats dels països empobrits. Per aquesta raó, el Fons treballarà per anar consolidant un model de cooperació entès com un instrument de canvi global dels pobles del Sud.