Ús de la tarja. Una clienta omple la butlleta a la Llibreria Pau per tenir la targeta "Sempre guanyes!" - Cris

TW
0

Imaginin que compren un llibre que els costa 18,50 euros i els regalen 0,55 euros. És a dir, recuperen el 3 per cent de l'import de la compra. Açò és possible als comerços de Ciutadella Antiga adherits a la campanya "Sempre guanyes!", que tornen als seus clients una part dels doblers que gasten. És el benefici de la targeta que ha implantat el Centre Comercial Obert de Ciutadella i que en cinc mesos de funcionament ha aconseguit que 7.000 clients emprin habitualment la tarja en les seves compres, el que ha representat fins ara un volum de 40.000 operacions.

En total són 53 els establiments de Ciutadella Antiga que s'han adherit a la campanya i han instal·lat el sistema operatiu que permet que el client recuperi els doblers de les seves compres. La Llibreria Pau és un dels comerços adherits al sistema i tots els clients habituals empren la targeta a cada compra, per petita que sigui, fins i tot per al diari de cada matí. L'establiment aplica un descompte del 3 per cent que el client acumula a la seva tarja. El descompte varia segons l'activitat: en general és del 5 per cent, excepte els bars o llibreries (3 per cent) i les botigues de tecnologia o electrodomèstics (2 per cent). Després el client pot anar a qualsevol dels comerços adherits a la campanya per gastar els euros acumulats, el que representa que la compra li pot sortir de franc. Com a exemple, un client pot tenir 14 euros acumulats a la tarja i anar a una botiga de roba adherida i endur-se una camiseta que costi el mateix preu. També pot passar que la camiseta costi 20 euros. Llavors només haurà de pagar la diferència, és a dir, 6 euros en efectiu.

Roser Seguí, responsable de la Llibreria Pau, explica que el client pot optar per acumular euros o gastar-los en el moment que vulgui. A cada compra, el client pot saber els euros que acumula i els doblers de que disposa dins la targeta. "He vist clients que acumulen fins a 60 euros", comenta. El titular de la targeta podrà escollir en què els gasta, sempre que sigui a un comerç adherit a la campanya "Sempre guanyes!".

L'avantatge és que la campanya engegada no té data de caducitat, per tant la targeta de Ciutadella Antiga no caduca. La tarja només s'anul·la si el client no l'empra durant un any. Així i tot, rep un missatge al mòbil o per correu electrònic en què se l'avisa de la circumstància.

Roser Seguí comenta que "la gent està molt contenta quan veu que pot fer una compra que li surt de franc emprant els euros acumulats i quan veu els beneficis d'una targeta que no representa cap despesa. Quan fas un abonament, sempre és una satisfacció". La responsable de la Llibreria Pau és de les botigueres que sempre demana als clients si tenen la targeta quan fan una compra. En cas contrari, els anima a fer-se-la. Per disposar d'una tarja, el client ha d'omplir una butlleta amb les seves dades i acte seguit se li entrega la targeta "Sempre guanyes!". Roser Seguí afirma que encara avui s'activen noves targetes.

Tot i que el comerciant perd el descompte que aplica al client a cada compra, també en surt beneficiat quan el titular d'una targeta decideix gastar els euros acumulats al comerç. "És un sistema que ens beneficia a tots els comerciants. Com més botiguers hi hagi adherits, millor", comenta.

Per a la botiguera la campanya reforça la idea d'unitat dels comerços de Ciutadella Antiga i permet fidelitzar els clients. "Una persona sempre preferirà venir al centre a comprar si sap que pot acumular euros", diu.

Tots els comerços adherits comparteixen un únic compte corrent obert a Caixa Colonya, l'entitat financera que signà el conveni amb Ciutadella Antiga per poder posar en marxa la targeta. Els comerços també han hagut d'instal·lar un software específic per al funcionament de la tarja.

Actualment hi ha 53 comerços que tenen el sistema i uns 15 interessats en instal·lar-lo, que esperen a tenir ordinador i adsl. Segons Ciutadella Antiga, aquest fet és un dels que aturen més als comerços tradicionals, és a dir, la inversió i saber manejar un ordinador i la connexió a internet. No obstant, des de l'associació s'ha vist com aquest punt que era negatiu inicialment ha motivat que almenys deu comerços s'hagin informatitzat, el que Ciutadella Antiga considera que incideix en la modernització i preparació d'aquests establiments pel seu futur.