símbols. En tots els temples de l’Illa la celebració va començar amb la benedicció del foc i la llum obrint-se pas entre les tenebres de la mort - Javier

TW
0

La sobrietat i el dolor expectant de Divendres Sant va convertir-se ahir vespre en goig mitjançant el foc, la llum, la Paraula, l'aigua i la vida. La Diòcesi menorquina va reviure la Resurrecció de Jesús en vetlles pasquals en les que participaren fidels i visitants. La benedicció del foc i la preparació del Ciri Pasqual, van precedir la litúrgia de la Paraula en la que fragments de l'Antic i del Nou Testament serviren per rememorar la història de salvació que clou amb la Passió, la Mort i la Resurrecció.

De Llevant a Ponent, la bona nova de la victòria de Jesús sobre la mort va escampar-se entre els creients de la mà dels preveres. Des de la Catedral de Menorca, monsenyor Giménez va recordar en la seva homilia les arrels de la vida cristiana que es nodreixen de la nova terra formada per l'amor de Déu. El bisbe Salvador féu referència a la Pasqua jueva, el pas de Déu per alliberar el poble d'Israel de l'esclavitut protagonitzada pels poderosos, símbol de qualsevol esclavitud protagonitzada pels poderosos d'aquest món.

El prelat va recordar com aquesta Pasqua culmina en la Pasqua de Jesús, mort i ressuscitat, per a la nostra salvació, amb la qual obtenim l'alegria plena i l'esperança definitiva per a la vida cristiana i que ens enforteix per a que puguem defensar tots els seguidors de Jesús la vida de la seva Resurrecció. El bisbe Salvador va aprofitar la seva intervenció per explicar la riquesa dels símbols de la Vetlla de Pasqua, tractant d'explicar el seu significat a l'experiència cristiana, des del baptisme fins el compromís actual de cadascú per transformar la nostra societat, segons l'estil de Jesucrist i d'acord amb el projecte de Déu per a tota la humanitat.

Així doncs, monsenyor Giménez, va endinsar-se en detalls com ara qüestionar si som llum per als nostres semblants o si infonem sospites tenebroses o foscors, si purifiquem les nostres intencions i desitjos perquè apareguem nets en les paraules i accions, si defensem la vida en qualsevol moment des de la concepció fins a la mort natural.

"La Resurrecció del Senyor ens ofereix una nova vida que hem de ser capaços de comunicar a la resta amb alegria i que hem de viure amb autenticitat", va dir el bisbe com a resum.

Amb paraules com aquestes, van transmetre's el missatge de la Pasqua en les esglésies menorquines. Després, el protagonisme va passar a altres signes que fan de la vetlla pasqual una celebració per prendre consciència de la grandesa del sacrifici de Jesús, la litúrgia del Baptisme, en la que va beneir-se l'aigua i els creients renovaren les seves promeses baptismals, i la de l'Eucaristia, en la que van compartir-se pa i vi.