JOAN VIDAL TRIAY - J.V.T

TW
0

Autofitxa
Em dic Joan, vaig néixer dia 8 d'octubre de 1969, és a dir, actualment tenc 40 anys. Som alaiorenc, estic casat i tenc dues filles, na Núria de quatre anys i n'Ana de dos anys. Treballo d'encarregat en una botiga de recanvis. La meva gran afició és el billar. També m'agrada tot allò que es relacioni amb la naturalesa i l'aire lliure ja que amb el billar pas moltes hores tancat. Som jugador de billar federat.

On neix l'afició pel billar?
El primer contacte el vaig tenir quan vaig anar a veure el meu pare que jugava una final d'un campionat de billar. Ell no era un jugador enfurismat però li agradava. Me va deixar agafar el "taco" i allò me va agradar bastant. Després, a Alaior es va organitzar un campionat juvenil en què van assistir una desena de joves. I després vaig anar a tots els campionats que s'organitzaven.

A Alaior fa molt de temps que existeix el club de billar?
Com a club federat deu feu uns deu o dotze anys. De fet, el Centre Cultural va haver de canviar els estatuts per poder ser esportiu i que noltros hi tinguéssim cabuda. És quan comencen les competicions a nivell balear. Però malgrat això, a Alaior hi ha afició pel billar des de fa moltíssims d'anys.

Quan parlem de billar ens ve al cap el joc americà, aquell que es juga per entretenir-se en un bar. Però el billar que es juga en competicions no té res a veure amb aquest, no és així?
És totalment diferent. Noltros juguem el billar en la modalitat a tres bandes. I és molt complicat. En aquesta modalitat de competició el billar està climatitzat, està prohibit fumar, no hi pot haver renou ja que necessites concentració i a més has d'anar uniformat. Es juga amb tres bolles, una de vermella que no es pot tocar, una de groga i una de blanca. Els jugadors participen, un amb la groga i l'altre amb la blanca i l'objectiu és tocar les altres bolles però com a mínim has d'haver tocat tres bandes. Juguem a 40 caramboles amb un màxim de 50 entrades. De fet, el billar que es juga als bars no m'agrada gens.

Hi ha algun campionat en marxa actualment?
Fa tres anys que jugo i estic federat en un club de Ciutadella. Estem jugant el campionat balear i matemàticament ja som campions malgrat hi faltin dues jornades per acabar. Així, amb aquests tres darrers anys, hem quedat primers dos cops i una vegada segons. I això que els mallorquins no ens han regalat res, juguen amb tota la seva artilleria perquè no els agrada gaire que un grup menorquí sigui el guanyador. Els millors equips balears juguen després la Lliga Nacional. A Alaior es va celebrar un open de billar a tres bandes de caràcter individual, no per equips. Vaig quedar campió de segona.

Quin és el secret per tal de ser un bon jugador?
Per a mi, una cosa important és tenir les ganes de competir, no només anar a passar-ho bé. I en segon lloc, moltíssimes hores d'entrenament.

Diria que hi ha afició per aquest esport?
Sí que n'hi ha, però sempre tenint en compte que és un esport minoritari. La gent qui ho entén li dóna molta importància.