presentació. Barrasa amb membres de la Comissió Executiva d’EM - Javier

TW
0

Esquerra de Menorca-Esquerra Unida reivindica per desè any l'esperit i els valors de la II República espanyola en el 79 aniversari de la seva proclamació, el 14 d'abril de 1931. Davant aquesta commemoració el grup polític ha organitzat una sèrie d'actes que comencen demà i culminen amb l'acte central del proper diumenge al cementiri municipal de Maó on es retrà homenatge als defensors republicans.

L'objectiu d'aquesta celebració és fer una crida a la societat per tal de defensar la memòria històrica i els valors republicans que "encara estan vigents i que no han perdut la seva identitat", afirmava ahir el coordinador insular d'Esquerra de Menorca, Jesús Barrasa. Segons Esquerra de Menorca, es tracta d'un model d'estat basat en valors laics i de respecte entre els pobles. Per la seva banda, Verónica Melià, membre de la Comissió Executiva, ressaltà que "la república fou elegida democràticament, mentre que la monarquia és un model d'estat imposat, obsolet i antidemocràtic".

Els actes comencen demà amb la inauguració d'una exposició de cartells sobre la II República cedits pel col·leccionista Agustí Sainz. La col·lecció completa consta d'un milenar de rètols sobre els valors de la república. Una part de la mostra es podrà contemplar des de demà a la biblioteca pública de Maó a partir de les 19.30 hores. L'exposició es traslladarà a l'Ajuntament d'Alaior del 23 al 29 d'abril. Després de la inauguració, en concret, a les 20 hores, Marga Ferré, membre de la Fundación de Investigaciones Marxistas parlarà sobre "Cap a la III República".

L'acte central del programa d'activitats serà diumenge quan Esquerra de Menorca rendeixi un homenatge als defensors de la república. Serà a les 12.30 hores al cementiri municipal on es llegirà un manifest. L'acte continuarà amb un recital de poemes i cançons a càrrec d'autors i artistes illencs i es completarà amb el lliurament de banderes als lluitadors republicans amb un homenatge pòstum a un personatge que fou afusellat durant la Guerra. Esquerra de Menorca mantindrà en la incògnita el nom de l'homenatjat fins diumenge.

MEMÒRIA HISTÒRICA
Els membres d'Esquerra de Menorca van fer un incís respecte a la imputació del jutge Baltasar Garzón en l'intent d'investigar a les víctimes del franquisme. Barrasa titllà d'"indignant" l'actuació del magistrat Varela ressaltant que "la imputació del jutge és una victòria de la dreta més radical del país". Davant aquesta situació, Esquerra de Menorca està analitzant la possibilitat de presentar, a nivell local, una moció. Segons Verónica Melià, "pretenem passar pàgina dels fets històrics ocorreguts però primer volem haver-la llegida, a la pàgina".