"Centaure". Obra que combina classicisme amb modernisme

TW
0

Modernista o amb petjades cap el passat. Simbòlica o realista. Clarament incorporada en l'entorn o bruscament impactant i sublim. Els voltants de l'ermita de Sant Pere Nou d'Alaior per fi perdran la sobrietat per donar pas a un flaire artístic on les referències al cavall, ja sigui mitjançant insinuacions o amb tot l'esplendor, han estat les encarregades d'inspirar per pensar l'escultura o grup escultòric que ornamentarà la zona un cop s'hagi executat la reordenació de l'espai i el trànsit.

El concurs convocat per la Regidoria d'Educació i Cultura va rebre deu propostes (dues d'elles procedents de fora de l'Illa) de les quals el jurat n'ha elegit quatre com a finalistes. A partir d'aquest moment els artistes tindran un mes i mig per elaborar una maqueta en tres dimensions per tal què la ciutadania elegeixi la que més agradi mitjançant votació.
Els vots del poble suposaran el 50 per cent de la puntuació mentre que l'altra meitat la donarà el jurat. Com a novetat, enguany els votants només podran elegir una sola escultura. Per altra banda, la maqueta base de l'espai serà elaborada per l'Ajuntament per tal d'introduir cadascun dels elements que conformen l'espai en qüestió.

Sempre i quan es compleixi el calendari previst, es preveu que la segona setmana de juny es celebri la votació popular i es decideixi quin element escultòric donarà color i esperit artístic a la porta nord del poble. El regidor Josep Portella apunta que les obres de reordenació de l'espai començaran l'octubre amb l'objectiu de veure ubicada l'escultura a finals de maig de 2011.

Obres finalistes
La primera proposta "Huellas del pasado" mostra una enorme esfera d'uns tres metres de diàmetre elaborada amb ferradures de cavall que podrien ser recollides entre els ciutadans. Aquest cos esfèric descansa sobre una plataforma de ciment brunyit i tintat de sis metres per 4,60 metres.

L'obra "Dins sa festa" parla de dues figures, caixer fadrí i fabioler, col·locats damunt una base vertical de blocs de formigó buits on es sobreposen elements metàl·lics. Consta d'una alçada d'uns tres metres.

La tercera proposta, "Cavallet d'Aló", es tracta d'un enorme cavall amb clares reminiscències troianes o que alhora pot recordar els cavalls de fusta. És monumental per la seva alçada de set metres, elaborat amb ceràmica negre.

La darrera escultura finalista és "Centaure", una obra que combina classicisme amb modernisme. Fa una alçada de 3,30 metres i inclou la figura d'un caixer a mig cos elaborat amb bronze. A la part inferior, un grup escultòric que insinua gent postrada als peus del cavaller, fet amb planxes de metall i formigó.

El treball elegit serà guardonat amb 35.000 euros. Portella assenyala que l'elaboració de la peça podria rebre la implicació econòmica d'empreses del municipi.

Ja sigui una o altra obra l'elegida, Alaior parlarà de festa a l'ala nord i de mitologia a l'entrada est, dos aspectes que també insinuen tradició.