Aires de Sant Lluís - sia

TW
0

Autofitxa
Som en Marc Pons, de Sant Climent i tenc 54 anys. Estic casat amb na Juana i tenim un fill, en Marc que quasi té 11 anys. La meva professió és la de repartidor de gasoil. Vaig començar en el món dels cavalls de les festes i després vaig iniciar-me en el trot.
Som na Juana Juanico, de Maó i faig feina com a dependenta en una botiga de pinsos. En el meu cas va ser a través del meu pare, Rafel, que em vaig introduir en el món del cavall. Primer vam tenir cavall de festes i després de carreres, el primer cavall, de galop, va ser Ala.

Demà, en la XXV Diada Hípica que es celebra a l'Hipòdrom, la tercera carrera es dedica al seu cavall "Aires de Sant Lluís".

Marc: Sí, "Aires de Sant Lluís" es jubila formalment a la Diada Hípica. Té disset anys i en duu quinze en les carreres al trot, el seu recorregut ha estat extens.

Juana: Personalment ens resulta molt entranyable i ens fa una mica de pena, però certament es mereix descansar, estem molt orgullosos d'aquest cavall.

Quina vida li espera al cavall com a jubilat?
Juana: L'amollarem a la tanca i que gaudeixi de la vida!
Marc: Acaba en el món del trot bàsicament per l'edat i perquè el seu rendiment és baix. Ens quedam ara amb dos fills seus, "Vent de Tohuri" i "Aires Pons Juanico". El relleu està ja garantit.

Marc (fill): Demà li faran una festa després de la carrera. El taparan amb una manta blanca que du el seu nom i Miquel Carreres contarà la seva història amb música de fons.

Ha estat un bon cavall de carreres? Quin caràcter té?
Marc: Sí, al final sí. Quan era jove tenia molt de geni, és famós el seu temperament, especialment quan botava i galopava. Però amb el temps s'ha suavitzat molt i a la quadra mai ha donat problemes.

Juana: "Aires" s'ha destacat per ser un cavall amb grans pulmons, de carrera de fons, mostra una gran potència i molta resistència.
Marc: "Aires" és fill d"Ogenia", una egua que teníem entre un grup d'amics que ens fèiem dir Penya de s'Escàndol. Va ser la seva segona cria i entre tots els socis vam triar el nom, molts d'ells eren de Sant Lluís i així va sortir el nom.

Com es viu la Diada Hípica a l'Hipòdrom? Quina és la programació?
Marc: Enguany es celebra la 25 edició amb setze carreres que es disputen al llarg de tot el dia. Hi participen molts cavalls de Mallorca i també de Ciutadella.
Juana: Es converteix tot en una vertadera festa. Els premis són superiors a les setmanes normals, però el que estira és la participació. A més de les carreres de cavalls hi ha la clàssica carrera de dames, la de poltres de dos anys que corren per primera vegada i dues de ponis que venen de Mallorca.