Cales Fonts. Alemany va compartir inquietuts devora el mar - Lola

TW
0

La tasca de la seva predecessora, Marta Monfort, al front d'Escola Catòlica Illes Balears ha fet més repte, si cap, la presidència de l'entitat per a Bernat Alemany Ramis, qui l'ocupa des de novembre de 2009. El seu tarannà obert i acollidor, la seva formació -és llicenciat en Estudis Eclesiàstics- i la seva trajectòria vital que barreja, música, missió, futbol o escola, però, li fan viure amb il·lusió la direcció de l'organització patronal de l'educació privada concertada.

Alemany, junt als seus companys de la junta directiva de Escola Catòlica Illes Balears, va estar ahir a Menorca per participar en una reunió informativa i d'intercanvi amb els representants de les concertades de l'Illa que va celebrar-se al col·legi La Salle de Maó, abans de la qual va compartir les seves inquietuts arran de l'educació. Entre aquestes, la consolidació d'una fundació creada per a gestionar la titularitat dels centres que no puguin continuar per ells mateixos, tot mantenint els seus idearis, o l'organització per al proper període lectiu d'un curs de formació d'agents de pastorals en l'àmbit educatiu.

"Ens fa molta il·lusió perquè és una aposta per a garantir projectes educatius basats en la identitat cristiana", afirma Alemany.

Com està la reivindicació dels drets dels professors de l'escola concertada?
Va arribar-se a un acord en 2008 i amb la Llei de Pressupostos de 2010 l'execució del calendari previst quedava en suspens. Les negociacions engegades en desembre no van arribar a bon port i des de fa 15 dies s'està treballant en una nova proposta de calendari elaborada per la Conselleria. Estem a l'espera de saber quina és la resposta que els professors han donat als sindicats en els centres. En aquest moment, està tot obert.

La discriminació salarial del professorat és un dels problemes de la concertada, però n'hi ha més?
La discriminació és important perquè un professorat amb condicions i equiparat salarialment amb els interins de la pública repercuteix en la satisfacció dels professors i en la qualitat de l'ensenyament de l'escola concertada, però hi ha altres qüestions. La dotació de recursos econòmics i humans no és igual en la xarxa pública que en la concertada. Per exemple, pel que fa a les noves tecnologies està previst instal·lar pissarres i wi-fi en la pública però no en la concertada, encara que els alumnes de cinquè i sisè sí rebran ordinadors. La concertada no tindrà una inversió que sí tindrà la pública.
Malgrat aquestes mancances, la demanda de plaça a l'escola concertada es manté.
Sí, entenem que la prestació educativa de la concertada és d'un atractiu que mereix la confiança de les famílies. Sense ànim de triomfalisme ni confrontació, podem dir que gaudeix d'una demanda prou significativa.

I resulta senzill trobar professorat que combregui amb l'ideari d'aquestes escoles?
Els centres concertats catòlics tenen un element específic diferenciat i diferenciador que és el caràcter propi expressat en els idearis. Tots tenen un fons comú, una identitat catòlica i cristiana, amb la qual pot sintonitzar-se des d'una pluralitat de maneres i que açò quedi reflectit en el projecte educatiu del centre. Un projecte que ha de ser engrescador, sent capaços d'integrar identitat i innovació pedagògica, com a eixos de la nostra proposta educativa per tal de no defraudar la fidelitat de les famílies que ens trien.

Cóm assisteix l'Escola Catòlica a fets com el del vel?
Més enllà de la casuística, sovint mediatitzada, els centres catòlics tenim una actitud oberta davant el pluralisme ideològic i axiològic, una capacitat de diàleg i una voluntat de no estar amagats darrere la mata. A més a més, som clars i transparents a l'hora d'explicar l'ideari i les normes i tractem individualment els casos particulars, per açò no consten casos de conflicte en la nostra xarxa.

O a la manca d'un pacte educatiu?
Aquesta és una pregunta mala de respondre. La concreció d'aquest pacte no depèn de nosaltres, encara que ens agradaria molt que es tancàs, fa anys que el demanem. En tot cas, no sé si la conjuntura política o social el farà possible, potser ni el ministre ho sap.