Presentació. Ferran, Gabriel i Inés Montobbio, satisfets per la venda - Cris

TW
0

L'Ajuntament de Ciutadella i el Consell van posar ahir el punt i final a prop de deu anys de gestions, des que els descendents de José Ignacio Montobbio van oferir la possibilitat de vendre el fons bibliogràfic del seu pare. Una biblioteca amb uns 6.000 volums que el consistori ha adquirit per 395.500 euros, una xifra que el propi conseller insular de Cultura, Joan Lluís Torres, va titllar de "simbòlica" tenint en compte l'alt valor del fons documental.

La regidora de Cultura, Maite Salord es mostrava satisfeta per la compra. "Ens hem de felicitar. És una compra que va començar fa deu anys i que ha acabat amb aquest llegat on ha de ser, a Menorca".

El director insular de Patrimoni, Amador Martí, va explicar que aquesta col·lecció és fruit de la passió de Montobbio per l'Illa. "Era un enamorat de Menorca, fet que el va fer recollir tots els llibres editats a Menorca, escrits per menorquins o que tractessin sobre Menorca". Això converteix la Montobbio en una col·lecció tan completa que es fa difícil trobar-ne cap de semblant. Al fons bibliogràfic hi ha documents d'abans de l'any 1600, així com pergamins i llibres de gran valor. Un exemple són els dos toms del "Die Balearen" que l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria va dedicar a les Illes, datat dels anys 1891 i 1892. Un altre document que és al fons és el passaport del Comte Cifuentes.

Un dels desitjos del creador de la biblioteca era que el fons es quedés a Menorca, evitant així la dispersió del seu contingut per altres indrets. Així ho va indicar Inés Montobbio.

"Era primordial que es quedés aquí. La il·lusió del nostre pare era que es quedés a Ciutadella". En aquest sentit, Gabriel Montobbio va assenyalar que "el meu pare es va enamorar de la meva mare, una menorquina, i de Menorca", un fet que explica la gran quantitat de documents sobre l'Illa que va aconseguir reunir al llarg de cinquanta anys.

La compra ha estat possible gràcies a un conveni de l'Ajuntament amb el Consell per pagar, a parts iguals, el preu fixat. La col·lecció s'ubicarà al Palau Saura Morell, on es crearà la Biblioteca Menorquina de Son Vives. Ara hi queda molta feina per col·locar el contingut de les 200 capses que s'han traslladat ja des de Son Vives. Es preveu que el mes d'agost es pugui inaugurar la biblioteca.