TW
0

autofitxa
Em dic Julia Álvarez i sóc biò­loga. Vaig néixer a Madrid, però som a Menorca desde fa 25 anys. Vaig venir perquè no m'agradava res de la ciutat. Fa quasi deu anys que treballo al Parc natural de s'Albufera des Grau. Em preocupa els tema del medi ambient perquè hi ha molts aspectes que són fonamentals per millorar la nostra qualitat de vida.

Quina és la feina que fa un educador ambiental?
Per una banda és atendre els centres educatius, des de l'octubre fins que acaben les classes. Ells no vénen aquí a passar l'estona, o a fer una volta per s'Albufera. Vénen a fer una feina en concret.
De cara als adults, fem les activitats d'agenda que són, una de tardor-hivern i una de primavera-estiu, on es programen activitats que tenen a veure amb el parc natural, amb l'objectiu que el coneguin des de diferents punts de vista.

Com a educadors, quins són els valors que voleu transmetre?
No només ens centrem en el parc. Intentem inculcar valors i actituds de cara al medi, que es poden aplicar per tota l'Illa. Si els hi diem que no poden agafar plantes, no és només al parc, sinó que el respecte ha de ser sempre.

Quina és la reacció habitual dels nens?
Els nens són nens. És impossible que un fillet de deu anys pugui fer silenci. Ells ho intenten. A més, les activitats ja estan pensades de tal manera que el mestre ja ha fet una prèvia. Se'ls inculca respecte cap al medi ambient perquè ells entenguin que van a casa dels animals i les plantes, que no estan a casa seva.

Què és el que fa que s'Albufera sigui una zona protegida?
Per albufera, perquè és una zona humida i al voltant d'aquesta zona hi ha vida vegetal i animal que s'ha de protegir.

I les cases que hi ha construïdes dintre el parc?
Quan es va fer parc, l'any 95, es va fer amb tot el que hi havia dins. Les cases s'havien construït als anys 70, a l'època de l'expansió urbanística. En principi no hi haurien de ser, però s'intenta que es comportin com s'escau estant dins un parc natural. Haurien de ser exemple de bones pràctiques mediambientals.

Creu que en general es fa prou per mantenir el medi ambient?
Mai és prou. Nosaltres som reserva de la biosfera i si considerem que ho som, hauríem de tenir més respecte en certs aspectes cap al medi ament. Per exemple, en la contaminació d'aqüífers, o el tema de fems, ja que seguim generant fems i seguim ampliant l'abocador, malgrat hi ha una planta de compostatge.

I a nivell d'educació mediambiental, com estan els menorquins?
Sí que hi ha molta gent que valora el que té. Pràcticament estem al camp sempre. Les ciutats estan molt a prop del camp, els pobles són de mida reduïda. Això es nota en la seva actitud.

Quan és la millor època per visitar el Parc?
Per veure ocells, la millor època és la tardor, perquè és quan vénen les aus migratòries a passar l'hivern i es distribueixen per les zones humides de Menorca. Aleshores tens més atractius que no siguin el paisatge. En canvi si tu ara vas a la llacuna, no veus res. Només queden les aus sedentàries, que són poques espècies.