Lliurament. L’Ateneu i l’Institut Pasqual Calbó van fer entrega del guardó a les dues estudiants - Gemma Andreu

TW
0

Les estudiants de segon de batxillerat de l'Institut Pasqual Calbó i Caldés de Maó Gabriela Lira i Aitana Sabater han estat les guanyadores del premi de ciència i tecnologia per a gent jove que ha promogut de forma experimental l'Ateneu de Maó amb la col·laboració del citat institut.

El treball versa sobre el port de Fornells, millores i actuacions que s'haurien de dur a terme per tal de donar-li un perllongament als vials propis del port però sense provocar un impacte estètic i respectant alhora l'aire pintoresc del poblat. Segons comenta Gabriela Lira, "la confluència de dos fets, que el meu pare sigui de Fornells i que jo vulgui estudiar Enginyeria d'Obres Públiques, han motivat la realització d'aquest treball que esperem sigui estudiat per tal que algun dia es pugui veure convertit en realitat".

El projecte proposat parteix de la necessitat d'invertir en seguretat i més serveis, una problemàtica que les dues estudiants creuen "que sempre hi ha estat però que mai s'hi ha posat remei".

L'objectiu principal de la proposta passa per una eliminació de fondejos a la badia per tal de convertir-la en una zona lliure d'embarcacions i permetre per tant la pràctica d'activitats nàutiques tant a l'hivern com a l'estiu.

Per tal que això sigui possible, les dues investigadores creuen necessària la creació d'amarraments per a vaixells de diferents mides i durant tot l'any amb abastament de llum i aigua, creació i ampliació de pantalans, una estació benzinera soterrada, una zona de bany en Es Viver, la recuperació d'activitats nàutiques visibles des del moll, l'impuls d'una escola de vela municipal i accessos al mar per vela lleugera després del pantalà sud, entre altres.

La proposta passa també per reduir l'alçada de l'actual moll-escullera per tal que desaparegui l'obstacle que impedeix una visió total de la badia. Puntualitzen que "tots els molls tindran una alçada aproximada de 1,50 metres".

Consideren alhora que el projecte podria ser assumit mitjançant una gestió en règim de cooperativa. I no dubten en assegurar que la proposta de millora incrementaria els llocs de feina i evitaria l'habitual desertització de la badia de Fornells durant l'hivern. Proposen un dragat de la dàrsena de pescadors eliminant restes dipositades i que dificulten les accions pesqueres a la zona. En paral·lel a això, Lira i Sabater destaquen l'estat de deteriorament de les infraestructures urbanes del poblat a més de la necessitat d'una zona esportiva d'esports minoritaris.

Gabriela Lira indica que el projecte necessita ser completat amb informació sobre el cost de les obres de millora i període d'execució que seria necessari per al desenvolupament de la iniciativa.

La convocatòria del concurs s'estendrà a tots els instituts
La qualitat i enginy que han demostrat els estudiants de segon de batxillerat amb els projectes presentats en aquest premi de recerca en ciència i tecnologia per a gent jove que organitzava de caràcter experimental l'Ateneu de Maó i l'institut Pasqual Calbó i Caldés de Maó ha motivat als organitzadors a poder parlar ja d'una segona edició que, aquest cop es dirigirà a tots els instituts d'educació secundària de l'Illa. "Aquesta era una experiència pilot que ha funcionat", explicava ahir l'enginyer industrial i membre del jurat, Lluís Hernández. Així mateix han detectat una manca de temps per tal que l'elaboració dels projectes fos completa. Per aquest motiu, el jurat preveu que la segona convocatòria es publiqui el proper mes d'octubre -enlloc del mes de març- per tal que els interessats puguin enllestir el treball. Amb això, el director del Pasqual Calbó, Rafael Andreu, va indicar ahir que el premi ha rebut la participació de dos treballs de recerca i investigació, malgrat hi hagués més propostes adequades per ser presentades "però que mancaven de temps per enllestir els aspectes formals que s'incloïen en les bases del concurs". Lluís Hernández recalcà ahir que el jurat ha valorat la "feina de recerca, la innovació en les idees proposades, la intenció de voler fer, així com l'interès en aplicar els coneixements en la millora de l'Illa". El guardó és un viatge d'un cap de setmana a Barcelona amb total cobertura de les despeses.