Naïf. L’estil de Carme Vivó Saura és el que més s’ha vist als ventalls; l’artista hi participa des de 2002 - Cris

TW
0

A Ciutadella, xerrar de la Llibreria des Racó és referir-se a una botiga en què es pot trobar qualsevol cosa relacionada amb les festes de Sant Joan. Ja fa anys que l'establiment és tot un símbol santjoaner. Anelletes, collars, peces de ceràmica, clauers, penjolls, adhesius, pins. Hi ha de tot. I també ventalls. Uns ben especials.

Fa quinze anys, el 1995, la llibretera, Rosa Herrera, va pensar dissenyar uns ventalls amb motius santjoaners. Els primers esbossos van anar a càrrec seu, mentre que els tres que s'han elaborat per a enguany han anat a càrrec de Ramon Jesús, Miquel Bosch i Carme Vivó Saura, amb tres escenes típiques de Sant Joan i de Ciutadella com poden ser unes vistes del port amb la bandera de les festes onejant, el fabioler i una imatge que comparteixen, entre d'altres, uns cavallers i una menorquina.

Però la història va començar amb un caixer fadrí amb la bandera sobre una tela blanca. A aquella la van seguir altres en què es van representar elements típics de la festa com el tambor i el fabiol, la bandera o s'Homo des Be, tant amb fons blanc com de color bordeus. Ja el 1998 van treure el ventall amb la creu de Sant Joan. El primer model va ser amb làmines de fusta, i després es va modificar amb làmines vermelles. El 2001 va prendre protagonisme la qualcada, amb tota la junta de caixers representada.

Artistes
La pintora ciutadellenca Carme Vivó Saura va ser la primera artista que va acceptar participar en la iniciativa. Va ser el 2002 amb una escena de sa plaça Nova. Aquell mateix any, la mateixa llibretera va dissenyar un altre ventall, aquesta vegada blanc amb creus minúscules de fons i el fabioler, el caixer fadrí i el caixer senyor. L'any següent, els ventalls des Racó van comptar amb la firma de Marc Jesús, que va dissenyar un fabioler blau, seguint el seu estil característic. Des de 2004, Carme Vivó no ha faltat a la cita anual amb els ventalls, fins enguany que ha presentat la seva darrera creació. Però també hi han participat altres artistes. És el cas de Paca Florit (2005), Cristina Sintes (2006), Sheila (2007), Pedro Caules (2008) i Bartomeu Sánchez (2009). Tots ells han participat, fent així que hi hagi un major nombre d'artistes involucrats.