Equip. Els metges Feliciano Sáez, Jordi Guerrero i Tilman Mijares, i la infermera Gemma Martínez - QV

TW
0

La insuficiència cardíaca és una patologia de gran incidència entre la població que registra un índex de mortalitat del 70 per cent en els primers cinc anys –una letalitat superior a la majoria de càncers més freqüents– i esdevé la primera causa d'ingrés hospitalari entre els majors de 65 anys.

Des de fa deu anys, a Espanya s'ha implantat un model d'atenció d'aquesta malaltia que pretén millorar la qualitat de vida dels malalts crònics i reduir els ingressos hospitalaris a través de les anomenades Unitats d'Insuficiència Cardíaca (UIC). Menorca compta des de fa mig any amb aquesta estructura assistencial específica que atén 50 pacients i que, d'aquí a final d'any, pretén doblar el nombre d'usuaris.

La UIC de l'Hospital Mateu Orfila està formada pels metges Feliciano Sáez, Jordi Guerrero i Tilman Mijares i la infermera Gemma Martínez. Aquest equip permet als pacients que formen part del programa un accés directe a l'atenció especialitzada en el moment que pateixen una descompensació, sense necessitat de passar prèviament per l'atenció ambulatòria i el metge de família. Així, els 50 pacients amb insuficiència cardíaca que formen part del programa disposen d'un número de telèfon que està operatiu de 8 a 15 hores de dilluns a divendres per poder contactar amb l'equip hospitalari en cas que pateixin símptomes com inflor de les cames, augment de pes, més fatiga de l'habitual i una major dificultat respiratòria. La infermera Gemma Martínez atén directament les consultes telefòniques, detecta les necessitats del pacient i, en cada cas, decideix com canalitzar l'atenció. En alguns casos, la mateixa infermera pot donar pautes al pacient per reconduir la situació i, si es consideri necessària l'atenció mèdica, el malalt no ha d'esperar mai més de 48 hores per ser atès.

La clau de l'èxit d'aquest model, segons expliquen els metges Sáez i Guerrero, és el fet d'actuar ràpidament quan es presenten descompensacions que afecten l'estat de salut del pacients, disminueixen els ingressos hospitalaris i s'augmenta l'esperança de vida. A més, des de la infermera responsable d'atendre els malalts es fomenta també l'educació en el coneixement de la seva malaltia perquè es pugui modificar l'esquema del tractament que estan rebent en una fase incipient dels símptomes de descompensació. Els estudis també han demostrat que l'efecte global dels medicament que pren un malalt crònic d'insuficiència cardíaca és exactament equiparable a l'efecte de l'atenció d'una infermera que estigui pendent del pacient.

El perfil dels malalts atesos a la UIC de l'Hospital Mateu Orfila són majoritàriament homes d'entre 70 i 75 anys. En els propers mesos es preveu que l'equip pugui duplicar els pacients si bé no tots els malalts són candidats a rebre aquests tipus de tractament, ja que científicament només s'ha demostrat que funciona en casos d'insuficiència cardíaca sistòlica.