TW
0

El cavaller més jove dels 177 genets que enguany participaran a la qualcada es diu Joan Pons Taltavull, té 8 anys i s'estrenarà a les festes de Sant Joan. És fill d'en Joan i na Maria Antònia de Torralbet, va néixer el 2002 i cursa segon de Primària a l'escola Pere Casasnovas. El jovenet va començar a qualcar quan just tenia 4 anys. Era el primer any en que la família arribà al lloc i son pare li regalà un matxo. "Sempre li ha agradat qualcar", diuen els pares. També el petit de la casa, en Llorenç, amb tan sols 4 anys, ja qualca en "Black". L'afició pels cavalls està arrelada a la família. L'amo de Torralbet fa 21 anys que surt com a cavaller. Sortirà a les tres tandes i el matí del dia de Sant Joan coincidiran pare i fill.

En Joan Pons Taltavull ja volia sortir l'any passat, però els peus encara no li arribaven als estreps. La decisió de participar a la qualcada la va prendre el fillet amb el suport dels pares, que veuen com el jovenet va segur i tranquil dalt el cavall després d'anys de qualcar a diari pel lloc. No obstant, sa mare el va advertir que per poder sortir primer havia de complir amb l'escola. Des de llavors diu que s'ha notat l'esforç del fillet per dur bones notes.

El dia que els dos caixers pagesos i el fabioler van anar a Torralbet a apuntar va ser molt important per a en Joan. "Estava tan nerviós que el vespre vaig tenir mal de panxa", comenta espontani, despertant el riure de la família. El caixer pagès de Son Tica li va dir que segurament el menaria darrera en la qualcada, un comentari que va omplir d'orgull al fillet. El jove cavaller traurà en "Blaky", un raça Menorca de 18 anys, amb el qual va començar a entrenar per Pasqua. Quan es prepara, el seu pare l'acompanya. El consell per al fill és que "faci bulla i disfruti tot el que pugui. Que saludi on hagi de saludar i que tombi el cavall on l'hagi de tombar". L'al·lot diu que "des de petit volia sortir per Sant Joan i m'agrada molt aquesta festa".

Ben decidit, afirma que el que més desitja és anar dalt el cavall. Darrera el caixer pagès de major edat i davant de tots els cavallers, el jove genet farà els caragols de Santa Clara del matí, viurà les proves des Pla de prop i assistirà a la Missa de Caixers. "Tot me fa il·lusió, els 'dulces' i tot", comenta rient i segurament pensant en la beguda. El seu somni és arribar a ser caixer fadrí. Una il·lusió que compartia amb Margarita Bagur, la propietària del lloc, que morí fa poc i que tenia el desig de veure el jovenet a la qualcada.