Dibuixos. Els artífexs dels originals van ser Josep Juan Barceló i Josep Moll, en "Mollet vell", el 1882 - E.M.

TW
0

Editorial Menorca i l'Obra Social la Caixa llencen una col·lecció d'estampes amb els divuit membres de la qualcada que hi ha pintats al Molí des Cavallitos, unes il·lustracions carregades d'història i que són un dels símbols de les festes de Sant Joan.

Els caixers i cavallers que hi ha representats als exteriors des Molí obren camí cap a Sant Joan de Missa, i reben els integrants de la qualcada a la posta de sol, quan els cavalls tornen a poble després de Completes.

Història
El Molí des Cavallitos ha estat sempre propietat de la família Juan (avui, Juan i Benejam). Els creadors d'aquestes imatges van ser, el 1882, Josep Juan Barceló i Josep Moll, en "Mollet vell", pare del reconegut filòleg Francesc de Borja Moll. Per pintar els protagonistes de la qualcada, Juan i Moll van emprar almangra, blavets i enilines. Però cada vegada que plovia els colors es fonien. Va ser el doctor Quadrado qui, en veure els dos dibuixants enfilats pintant les escenes, els va explicar la tècnica del fresc, que serviria per protegir les obres de pluja i vent.

Passats els anys, el 1942, va tornar a pintar els "cavallitos" en "Mollet jove", germà del filòleg ciutadellenc i autor d'algunes de les carotes més polides que encara es conserven. Amb aquella actuació, la qualcada ja va agafar els aires que es coneixen avui. Les cares corresponien a alguns dels cavallers més populars de l'època.

L'erosió va fer que el 1962, en Querubín Juan i Benejam fes unes plantilles que el pintor Jaume Fedelich va emprar per tornar a pintar els frescos.

El 1982, un grup de pintors de la terra van tornar a donar color a aquesta obra d'art, incorporant-hi diferents tècniques, des de l'impressionisme a l'hiperrealisme, sense que la qualcada perdés la seva identitat. Vint anys més tard van ser Pacífic Camps i els seus alumnes de l'Escola Municipal de Dibuix els que van agafar els pinzells per repassar les pintures.

Promoció
Gràcies a la bona disposició de la família Juan i Benejam, el "Menorca" pot oferir als seus subscriptors i lectors les estampes dels divuit "cavallitos", un objecte per amants de les festes de Sant Joan i que no pot faltar a cap casa.

Avui diumenge, a les pàgines de "es Diari" hi haurà la cartilla per a les butlletes que sortiran publicades entre dilluns i dissabte. Reunint els sis cupons i per només 3 euros més, tothom podrà gaudir de les històriques imatges del Molí des Cavallitos.