TW
2

Pau Bosch Salord, l'amo de Son Planes, i el seu germà Cristòfol, l'amo d'Albranxella, van ser nomenats capvespre substituts del Caixer Pagès de Tramuntana, Pau Bosch Pons, l'amo de Ses Tavernes, poques hores després de la mort del seu pare, Antoni Bosch Taltavull.

L'amo de Son Planes representarà avui, Diumenge des Be, i el Dia de Sant Joan, al seu cosí, mentre que l'amo d'Albranxella sortirà en la seva representació el Dissabte de Sant Joan.

Els dos germans pertanyen a una coneguda família, d'arrel pagesa i amb una antiga vinculació amb les festes de Sant Joan. Ambdós són néts de l'amo en Pau Bosch d'Algaiarens. El pare dels pagesos de Son Planes i Albranxella era Francesc Bosch Taltavull, que morí fa uns anys. El lloc d'Albranxella pertany a s'Heretat des Duc, situada a Es Migjorn Gran.

Antoni Bosch Taltavull, pare de l'amo de Ses Tavernes, lloc que també es propietat de la família Soto Martorell, es dedicà durant anys a l'ofici del camp i també va ser regidor, pel PP, de l'Ajuntament de Ciutadella. Casat amb Juanita Pons Marquès, el 2009 van gaudir en veure com participaven a Sa Qualcada el seu fill Pau, i com per primera vegada hi acudí el seu nét, Pau Bosch Bagur, de dotze anys, fill de Pau Bosch Pons i Marisa Bagur Casasnovas.

Va ser el segon rebeinet de l'amo en Pau d'Algaiarens que sortí a les festes de Sant Joan com a cavaller. El primer va ser Josep Bosch, fill de l'amo en Pau de Sa Font Santa. Parlam d'una autèntica nissaga pagesa fermament arrelada a la festa santjoanera. Quatre generacions de cavallers de Ciutadella, branques esponeroses i reeixides d'un mateix arbre familiar que neix i creix al camp de Menorca.

Antoni Bosch Taltavull, que havia participat com a cavaller a les Festes de Ciutadella, afrontà aquests darrers mesos amb serenitat i gran enteresa una greu malaltia. Va rebre, junt amb la seva esposa, amb extraordinària alegria el nomenament del seu fill com a Caixer Pagès del bienni, tota vegada que ell no havia tingut mai l'oportunitat de desempenyar aquest càrrec a les Festes, que constitueix un honor entre els bons pagesos santjoaners. La mateixa circunstància es produeix en l'amo de Son Catlar, Antoni Salord Febrer, pare del Caixer Pagès de migjorn, Antoni Salord Moll, l'amo de Son Tica.

Tot i l'extraordinària il.lusió amb que esperava veure al seu fill participar com a Caixer Pagès, Antoni Bosch, haver demostrat una gran resistència i haver lluitat amb valentia, la seva salut s'havia ressentit greument i ahir finà a l'Hospital Mateu Orfila de Maó, on romania ingressat des del passat dissabte. Bon amic, ens deixa el bon record d'un home de cor obert i de caràcter generós. Ha marxat porques hores abans de començar les Festes de Ciutadella que li feien més il.lusió. No serà amb noltros, però segur que veurà aquestes Festes des del cel, junt amb son pare, l'amo en Pau d'Algaiarens, i el seu germà en Siscu de Son Salomó.

Del pare deia que «ell va ser qui ens va inculcar l'estimació pel camp i el respecte per a la Festa de Sant Joan, amb ensenyances, bon consells i el seu exemple».

La missa exequial serà oficiada demà capvespre (a partir de les 18 hores) a la missa Catedral.
lJosep Pons Fraga