TW
0

autofitxa
Em dic Pilar Albaladejo Quesada, vaig néixer a Granollers i tinc 42 anys. Tenc una família monoparental amb dos fills. Vaig estudiar disseny de moda, administratiu i belles arts. Em dedic al vestuari per a teatre i espectacles i complements tèxtils per a escenografies. Tenc taller a Barcelona i a Menorca, on també tenc una botiga show­room a la plaça Conquesta. Som mestre artesana i em consider una emprenedora.

Ha trobat a Menorca la calma que hi va venir a buscar?
Menorca... qui no s'enamora de aquesta illa? Realment és un lloc on es podria viure amb una qualitat de vida excepcional i en calma. A l'altra banda a la Península es viu molt més ràpid, més estressat. Hi sobren moltes coses... però aquí en falten moltes. L'adaptació amb l'entorn ha estat fàcil, no tant amb els menorquins. No deixes de ser foraster. No paro de pensar, ...quina llàstima. Un lloc tan meravellós, on tantes persones han volgut fer peu i apostar per tenir una qualitat de vida, empresaris, creatius, artistes....que s'han deixat els diners i les ganes i no paren de marxar. Et trobés amb dificultats constantment els bitllets, els transports, el servei, la qualitat ... els preus!! Si es vol ser alt "standing" has de oferir alt "standig". Realment el somni d'una vida en calma es converteix en una dificultat. Si a més arriba una crisis tan dura i no paren de tancar comerços i empreses es fa difícil.

Du 25 anys treballant en el món tèxtil per a escenografia i confecció de vestuari per a teatre i espectacles. Com és aquest treball de fons?
Com moltes feines .és més atractiva des de fora que des de dins. Quan tens un encàrrec, sempre és amb el temps molt just, els projectes es couen molta estona i es donen a realitzar molt a última hora. Quan vaig començar creia que amb els anys canviaria, però és la manera de fer d'aquest món d'artistes. Quan s'ha d'estrenar, no hi ha res que ho aturi. Quan per fi és tot damunt de l'escenari, respires... i llavors és quan gaudeixes de la teva feina.

El teatre contemporani suposa, a nivell de confecció, una complexitat major?
No. Ens dóna l'oportunitat de poder treballar amb materials diferent i tenir una altra visió i poder enriquir-te dins la nostra feina. El que ens agrada es poder investigar i experimentar amb material, acabats, solucions. Busquem el creixement constant..

També ha treballat per Menorca, com va ser la realització del vestuari d'"Un ou de closca verda, no?
Un projecte creatiu, arriscat i enriquidor, tots els complements que agraeixes per poder treballar. Difícil de trobar aquí. No hi ha gaire professional, és clar que els que ho són, la majoria són fora de l'Illa. El privilegi de treballar des d'aquí projectes de fora és complicat i l'assumim uns pocs. Aquet cas va ser el contrari. Seria interessant que hi haguessin més projectes amb cara i ulls com aquest.

Hi ha un nivell molt just i pocs que lluitant per fer projectes de qualitat. Estan molt sols i reben pocs ajuts.
Nosaltres vàrem decidir apropar-nos a la vida menorquina amb la nostra botiga de la plaça de la Conquesta, un projecte que aporta art assequible, feines fetes per diferents artesans d'arreu. Volíem un lloc on l'artesà professional de l'Illa pogués exposar i vendre. És una feina lenta. Esperem poder-la dur a terme. El comerç de l'Illa està molt tocat i ferit.