TW
0

La Unitat de Transport Pediàtric de l'Hospital Universitari Son Dureta ha realitzat 2.429 trasllats des de la seva creació (octubre de 2004), dels quals 145 corresponen a serveis des de l'Hospital Mateu Orfila o, anteriorment, el Verge del Toro. Menorca disposa, per tant, d'un servei de transport específic per als nadons que necessiten atenció urgent a l'hospital de referència.

La funció d'aquesta unitat, integrada en la UCI Pediàtrica, és traslladar nounats i infants en edat pediàtrica amb una patologia greu, des de l'hospital d'origen (públic o privat de Balears) fins a un altre centre que, habitualment, és la UCI Neonatal o Pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Dureta, a fi de proporcionar-los les atencions especialitzades que necessitin. De vegades, però, es traslladen a altres hospitals de l'Estat perquè la patologia ho requereix o, simplement, per manca d'espai. El servei es duu de forma conjunta entre els pediatres i les infermeres de la Unitat i l'equip d'emergències del 061. Els mitjans de transport que s'utilitzen són les ambulàncies, l'helicòpter i l'avió ambulància.

Tractament peculiar

Els nadons i els infants tenen peculiaritats clíniques diferents a les dels adults, això implica que els diagnòstics i tractaments siguin, en moltes ocasions, diferents als dels adults. D'aquí sorgeix la necessitat de disposar d'equips especialitzats pediàtrics que, en primer lloc, puguin estabilitzar clínicament el pacient a l'hospital emissor i millorar la seva situació vital i, en segon lloc, fer el trasllat. En aquest sentit, està demostrat que estabilitzar in situ el pacient redueix les complicacions i que la mortalitat és inferior.
La Unitat de Transport Pediàtric també s'encarrega del trasllat dels pacients a altres unitats de Son Dureta ja que, de vegades, es requereix alguna prova complementària (ressonància magnètica, TAC), més vigilància o una intervenció (amb sedació, analgèsia...).

Balears és l'única comunitat autònoma que disposa d'un protocol específic per a l'activació d'una unitat pediàtrica i que ha estat consensuat amb el 061.
La Unitat de Transport Pediàtric Urgent de Son Dureta és la coordinadora de tots els grups de transport de la Societat Espanyola de Cures Intensives i Pediàtriques, i el centre de referència per a la resta de comunitat autònomes. És la primera en impartir tallers i cursos de transport arreu de l'Estat. A més, també és pionera en trasllats aeris amb òxid nítric (gas medicinal per al tractament de la hipertensió pulmonar greu).

El 40 per cent, acabats de néixer

El 40 per cent dels trasllats que ha efectuat la Unitat de Transport Pediàtric de l'Hospital Son Dureta corresponen a infants que encara no han complit el primer mes de vida. Dificultats respiratòries, néixer abans d'hora i cardiopaties congènites són les patologies més freqüents en què es requereix l'assistència. D'altra banda, el 60 per cent dels trasllats corresponen a infants fins als 14 anys. Les alteracions neurològiques (traumatisme cranioencefàlic i convulsions), les patologies respiratòries i les cardiopaties representen el gruix de les peticions d'aquest servei. Durant el trasllat, la major part dels pacients necessiten mesures de suport complexes, com ara ventilació mecànica o inotròpics.