Autor. "Vida d’una composició" és el vídeo que enregistrà Macià Florit sobre el procés creatiu de Toni Pons i que es pot veure a Youtube - Cris

TW
0

Toni Pons (Ciutadella, 1962) és un creador que sorprèn tant com les seves pròpies creacions. La seva manera de crear i entendre l'art entren en conflicte amb qualsevol idea comercial. Com ell mateix, que s'estima més passar desapercebut com a autor. Si un vol admirar alguna de les seves composicions, haurà de conformar-se en contemplar algun mostrador que ell mateix hagi escollit per lluir les seves creacions. Aquest mes ha escollit el mostrador de la botiga De Vidre, al Polígon Industrial, per a donar a conèixer la seva darrera producció, que es podrà contemplar fins a finals de mes.

"Vaig veure aquest espai i me va entusiasmar. Li vaig comentar la idea al propietari i li va agradar. M'ha donat llibertat i açò és el que m'agrada per adaptar el meu art a la realitat de cada mostrador i a la personalitat de cada botiga", afirma l'autor. Toni Pons intenta a través de les seves peces i composicions convertir un simple mostrador en un espai més elegant, més atractiu, més estètic. "Donar-li vida". El creador prové professionalment del món de la sabata, un sector que li ha permès descobrir materials i que ha donat peu al seu potencial artístic. "Als meus muntatges sempre hi ha les formes de les sabates de dona perquè és la forma femenina per excel·lència", diu. Utilitza materials nobles per a crear peces funcionals però decoratives, composades amb un profund sentit de l'estètica, l'equilibri, la geometria i la simetria del conjunt d'elements.

En aquesta exposició presenta una nova sèrie de peces úniques: portaretrats sense cap vidre subjectat amb fotografies en format panoràmic i paisatgístic; artilugis per a col·locar els discs compactes preferits, aparadors elegants i petits expositors geomètrics que conviuen en un muntatge perfecte i estudiat. L'autor treballa només amb materials de categoria, com la teka, l'acer, el vidre i el marbre. "Me satisfà trobar el lloc adequat per a cada peça". Cada una té personalitat i per açò es nega a vendre-les o a fer negoci amb elles. "Només regal les peces. Regalar-les vol dir fer un procés per triar per a quina persona serà quan l'estic creant", comenta. D'ençà 2003, Toni Pons ha exposat a sis mostradors de Ciutadella. En els últims temps experimenta amb noves formes i materials. "Si hagués venut les peces, aquesta evolució no hi seria. M'agrada el que faig sense esperar res a canvi. El que em satisfà és crear i que l'espectador disfruti de la visió de les meves peces". Les seves creacions són a rosteka.com.