DEMANANT PERMÍS. El fabioler pujà fins a mitjan escala de Cas Duc per demanar l’autorització del caixer senyor per iniciar el replec - Javier/cris

TW
0

Mancava encara una hora grossa per al primer toc i una multitud ja omplia l'entorn de Cas Duc. Les portes del casat es van obrir poc després i la gernació envaí l'entrada de la casa del caixer senyor. Tots els finestrals i finestres del palau eren oberts a la festa i l'edifici lluïa esplendorós, de nou per Sant Joan, després de ser escenari de l'últim bienni festiu el 1994-95.

En els minuts previs al primer toc, l'expectació era enorme. La multitud demanà que el caixer noble sortís a l'escaló i Manuel de Soto Martorell així ho va fer. Va ser ovacionat i demostrà a la gent la seva gratitud amb mostres d'emoció.

S'atracaven les 14 hores. El caixer senyor presidí l'escala acompanyat per la seva mare, la duquessa María Soledad Castillejo, els seus fills Manuel, Lucía i Rocío i el seu germà, Juan Pedro, l'últim caixer senyor de Cas Duc. Els convidats s'agombolaven a les finestres i a les baranes, mentre els nombrosos periodistes, fotògrafs i càmeres no es perdien detall. La gent a fora ja havia conquerit tots els racons del carrer, en un mar de multitud escampat per les artèries emmacades dels voltants de Cas Duc.

Aparegué el fabioler, dalt sa somera, al carrer Santíssim. Li costà obrir-se camí entre tanta gent fins a l'entrada del casat, però tothom obrí pas. Sebastià Salort arribà fins al peu de l'escala, on va descavalcar de sa somera. El fabioler pujà els escalons i es situà davant el caixer senyor. La gernació emmudí. "Senyor caixer, em donau vós permís per començar es replec?", li demanà el fabioler. "Vos don permís", respongué Manuel de Soto en una intensa mirada entre un i altre.

A continuació, el fabioler es posà el fabiol als llavis amb els dits tremolosos per l'emoció. Sonà el primer toc de tambor i fabiol del bienni mentre esclatava una ovació col·lectiva impressionant. L'esvalot va fer vibrar tot el casat, els quadres i els vidres dels finestrals; l'esvalot sacsejà tota Ciutadella i va encendre un nou Sant Joan carregat de memòria.

Desafortunadament, la retransmissió del primer toc a la pantalla gegant instal·lada al Born fallà i centenars de persones reunides a la plaça quedaren amb les ganes, decepció que despertà xiulets espontanis. La televisió autonòmica justificà l'avaria per un fall tècnic aliè a IB3. Malgrat la massificació del primer acte que inaugura les festes, no hi va haver que lamentar cap incident ni ferit.

Mentre el fabioler davallava les escales sonant el tambor i el fabiol per començar el replec, el caixer senyor, acompanyat de sa mare i els seus tres fills, sortí a la balconada principal del palau per a compartir amb tota Ciutadella l'alegria del moment. Les ovacions s'escamparen per l'aire per damunt la ciutat de Ponent en un dia d'estiu radiant, en l'inici d'un nou Sant Joan per a la història.