Nicolás Gomila Serra. Aficionat al kyte-surf - N.G.

TW
0

Autofitxa
Em dic Nicolás Gomila Serra i tenc 42 anys. Som des Migjorn Gran. Som cantant, en un espectacle d'imitacions. Però tenc disponibilitat absoluta pel vent. Quan bufa, vaig a fer kyte-surf. Ja sigui hivern, o a l'estiu, mentre es pugui. Anem a Atalis o a Tirant. Si tothom fes kyte-surf, hi hauria menys guerres al món.

Des de quan practica el kyte-surf?

Vaig començar l'any 2000. Vaig fer un curs a Tenerife, on anava a fer feina als hiverns, des d'aleshores no he aturat.

Com li explicaria a algú que no n'ha sentit a parlar mai, en què consisteix aquest esport?.

Consisteix en alçar l'estel i mantenir-lo amb unes manetes que s'han d'aprendre a fer anar. Un cop està alçat, s'han d'anar fent buits amb l'estel per començar a planejar i agafar velocitat.

A Menorca es donen les condicions per a practicar el kyte-surf?

Menorca és petita i les platges són bastant tancades, tret d'algunes excepcions. Es necessita espai per poder fer anar l'estel amb les mesures de seguretat adequades. Una altra de les condicions imprescindibles és el vent, i per sort, aquí de vent en sobra.

Hi ha èpoques millors que altres per practicar-lo?

Jo des que faig kyte-surf estic disfrutant moltíssim de l'Illa a l'hivern perquè es pot navegar molt. De fet, abans marxava, i ara ja fa quatre anys que em quedo aquí. En quant a espais, n'hi ha que estan desaprofitats, com la badia de Fornells, que no s'empra i seria un bon lloc perquè hi ha una zona on només hi ha un pam d'aigua i de cara a ensenyar, aniria molt bé per donar seguretat als que s'inicien.

Quina és la velocitat de vent òptima per a navegar?

Per una navegada òptima, serien 12 o 15 nusos, encara que a vegades també es pot fer amb menys velocitat de vent, sempre i quant es disposi del material adequat.

És un esport car?

No, en absolut. Amb una inversió inicial de 1.000 euros, tens l'estel, la taula, i l'arnès. I una volta que tens aquest material, ja no cal que el canviis. Jo, per exemple, he tingut el mateix estel durant cinc anys.

El kyte-surf és un esport de risc?

Diuen que sí, però jo considero que no. Jo crec que em poso en més risc si agafo el cotxe i me'n vaig a Maó. Sí que pot ser espectacular el bot que fas amb una estirada de vent forta. També hi ha perill si montes malament l'estel, o si l'empres sense haver fet un curs. Com tot, si ets imprudent, pot ser perillós. S'ha de tenir en compte que pots saltar fins a deu metres a l'aire i fins a 40 metres de distància en quant a llargada. Per tant, convé fer-ho a una distància prudencial de la sorra.

No fa gaire, al més d'abril, es va organitzar el primer Campionat de kite-surf de Menorca. Ha notat més interès des d'aleshores?

Sí, sobretot per part nostra. Ens vam animar a montar una empresa, que està en procés de reunir informació i material. L'empresa seria una escola de kite surf.