TW
0

Ahir es disputava a la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen del formatge Mahón-Menorca el títol a la millor fogassa de formatge amb denominació d'origen Mahón-Menorca.

Una trentena de formatges de 18 llocs menorquins –dels 27 que tenen Denominació d'Origen– competien per guanyar el concurs, que enguany arriba a la seva desena edició.

Un jurat format per una desena de membres examinava un per un els exemplars presentats, que es dividien en dues categories: curats (han de tenir més de 150 dies de curació), dels quals n'hi havia 13 unitats; i semicurats (entre 60 i 150 dies de curació), dels quals n'hi havia 17.

En una primera fase visual el jurat té en compte factors com l'aspecte de la pasta, l'alçada, que ha de ser d'entre cinc i nou centímetres; o els forats, que poden ser petits, o grossos, i han de mesurar, per tant, més de dos centímetres.

El jurat, els membres del qual han estat preparats per dur a terme aquesta tasca, ha passat tot seguit a l'examen de tast, on té lloc la degustació: mirar, tocar, mossegar, deformar i reduir.

Es tenen en compte aspectes com l'elasticitat, la fermesa, la capacitat de deformar-se.
Gràcia Roselló, catadora i directora del panell de tast, explicava que "hi ha diferents aspectes que es tenen en compte a l'hora de valorar la qualitat d'un formatge artesà, com és la vista, olor, textura i el gust".

Els ulls, per exemple, són els forats del formatge i "han de ser petits, perquè si són massa grossos fallarien en una part del procés".

Sobre el gust, comentava Roselló, "s'ha de notar mantega, làctic, descriptors animals, cuir, etcètera". Depenent de si és curat o no, es valorarà més o menys que la peça "sigui rància o que sigui prou salada".

El veredicte del concurs, convocat pel Consell insular amb l'objectiu de potenciar la qualitat del formatge artesà, es donarà a conèixer el proper 6 de juliol as Migjorn Gran.

Piedad López, gerent del Consell Regulador, definia ahir formatge artesà com aquell "que s'elabora amb llet crua de la pròpia finca".

La formatgeria guanyadora de cada categoria rebrà un premi de 1.500 euros i un trofeu. El madurador que hagi tractat la peça guanyadora rebrà un diploma.