Port de Maó. La ribera nord atresora un conjunt important de casetes com "Laura" de Cala Partió - Lluís Real

TW
0

L'elaboració d'un pla especial d'edificacions costaneres es preveu com la mesura més adient per tal de salvaguardar les casetes de vorera de la mar. El president del Consell insular Marc Pons vol assumir el compromís d'impulsar un document normatiu que reculli les diferents tipologies i usos de les casetes i reconèixer-les com a construccions de ple dret urbanístic. "La riquesa d'aquest llegat a primera línia de mar justifica de per si una actuació a favor de la preservació", reconeixia el president ahir.

Les casetes de vorera són testimoni avui d'un temps passat en el que la costa va començar a despertar un interès general que anava lligat a l'oci i l'aventura de gaudir de totes les bondats que brinda la mar. La seva conservació fins ara es pot considerar excepcional en general, les persones que les gaudeixen i les cuiden han sabut mantenir-les en la seva essència i originalitat.

L'elaboració d'un treball històric arran de la beca per la presentació d'un catàleg a la Conselleria de Cultura a l'any 2004 va despertar un interès a la Fundació Sa Nostra per tal de divulgar el coneixements referits a les casetes de vorera i divulgar-los entre la societat. El pròxim sis d'agost s'inaugura una exposició, amb la col·laboració del Consell, que posa en rellevància la importància d'aquests elements arquitectònics i etnològics de primera línia de mar.

Arturo Bagur ha estat una altra persona clau a l'hora d'impulsar la protecció de les casetes, promovent la iniciativa, de la que es mostra receptiu el president del Consell i de la que també ha fet partícip la ministra de Medi Ambient Elena Espinosa. En una interpel·lació que va realitzar el senador fa unes setmanes va ressaltar la necessitat de preservar les edificacions costaneres fruit d'una tradició històrica que les converteix en elements de referència i d'un poderós atractiu.

El Pla Insular de Costa al mateix temps pot donar cobertura, segons opinava Marc Pons, als elements arquitectònics singulars de la costa.