TW
0

Autofitxa
Em dic Joana M. Garau Sobrino. Vaig néixer a Maó i tenc 43 anys. Estic casada amb n'Alfons i tenim una filla, na Violeta. Som diplomada en Biblioteconomia i Documentació i llicenciada en Història de l'Art. Es per açò que faig feina de bibliotecària i d'arxivera a l'Ajuntament de Sant Lluís. M'encanta (quasi tota) la música, llegir, anar d'excursió, viatjar i lluitar per les causes en les que crec.


En què consisteix el seu treball com a coordinadora de l'Arxiu i la Biblioteca de Sant Lluís?
Duc la gestió dels dos serveis. Físicament, el meu lloc de feina és a l'Arxiu Municipal, on porto l'inventari de la documentació, atenc les consultes, els préstecs i m'encarrego de la conservació de la documentació municipal.
Pel que fa a la Biblioteca Pública, faig les adquisicions del fons, la planificació de les activitats, les visites programades, l'atenció al públic de forma puntual...

En quin estat es troba actualment l'Arxiu?
Estret. Actualment estem traslladant documentació de molt poca consulta a un local municipal extern. Així fem espai per a la documentació que ens han de transferir les oficines de l'Ajuntament i que tampoc tenen lloc. D'altra banda, està en projecte la construcció d'un nou arxiu a la planta baixa d'un edifici d'habitatges de protecció oficial de l'IBAVI, molt a prop de les cases consistorials. Açò representarà una gran passa, no només per l'espai que es guanyarà, sinó per la millora quant a condicions de conservació i de mesures de seguretat.

Quines són les principals consultes que reben diàriament?
Principalment les du a terme el mateix personal de l'Ajuntament. Els investigadors i ciutadans en general vénen de forma esporàdica. Algunes persones ens demanen fotos del municipi o d'esdeveniments, que guardam al nostre petit arxiu fotogràfic digital. També atenem consultes puntuals per telèfon i per correu electrònic. Val a dir que una part important de la documentació és històrica, però bastant recent: des de 1904, any en què Sant Lluís se segrega de Maó.

Quin és el funcionament de la Biblioteca?
La Biblioteca és municipal i forma part de la Xarxa de Biblioteques de Menorca. Actualment compta amb un fons de més de 15.000 documents, d'entre els quals la majoria són llibres, però també hi ha pel·lícules en DVD, CD de música, CD-Rom i més de 50 revistes i diaris. Gairebé tot el material es pot endur en préstec i per fer-ho s'ha de tenir el carnet de la biblioteca.

A més, hi ha quatre ordinadors a disposició dels usuaris per a consultes d'internet i servei WI-FI per a ordinadors portàtils. Degut a la demanda d'ordinadors, en pocs mesos oferirem préstec d'ordinadors portàtils dins de la mateixa biblioteca. No descarto l'adquisició de llibres electrònics (e-books) en un parell d'anys. Les noves tecnologies han revolucionat el món de la informació i del coneixement i, per tant, el món de les biblioteques.