Sa Mesquida. La neteja és diària i es realitza manualment amb bosses de fems i rasclets - Carlos Crespo

TW
0

Just despunta el dia, quan només els molt matiners van a donar-se un bany a la mar, el Servei Insular de Neteja de Platges inicia la seva jornada per tenir impecables més de 130 platges i zones de bany de Menorca. 12 equips, amb 32 persones treballant, s'escampen per l'Illa per realitzar la neteja manual, amb bosses de fems i rasclets, que es combina amb maquinària que cada cert temps, depenent de la zona, va garbellant per aprofundir en la neteja.

El Servei Insular de Neteja de Platges pertany al Consell insular i als vuit ajuntaments de l'Illa que contracten a FCC, Fomento de Construcciones y Contratas, per dur a terme aquest servei. Luis Fernández, cap de serveis de l'empresa, veu en aquesta unió la força per poder tenir les platges impecables. "L'any passat l'enquesta realitzada als turistes valoraven com una de les millors coses la netedat amb la que es troben les platges", comenta amb l'orgull de comptar amb uns equips de gent que s'hi implica i que obté bons resultats. Així i tot, la gent continua sent molt descuidada amb els residus; Dani Sintes Pons, encarregat del servei, comenta "és increïble el que arribam a trobar, sobretot plàstics que poden arribar de tant lluny com Grècia o Turquia, molts de para-sols que la gent deixa expressament, fems dels barcos que deixen en qualsevol banda, de tot". També es recull la posidònia i altres restes vegetals que gràcies a un conveni amb pagesos i gent dedicada al món del cavall es reutilitza. En algunes platges es retira l'excés de posidònia a l'inici de temporada i després es reincorpora a l'hivern.

Maria Celia Sintes i Carmen Jiménez són dues de les netejadores. El que més els agrada de la seva feina, el contacte amb la natura i el que menys, quan han de retirar la velella. Fernández explica "el servei està ben dimensionat però quan hi ha alguna punta, com la de la velella farien falta reforços". Just en aquest moment sona el mòbil del co-encarregat Josep Anton Sánchez, qui explica, "avui al sud el vent fa entrar molts de plàstics, l'equip ha fet un sobreesforç, però ha de marxar a una altra platja", avui la neteja total al sud no serà possible.