Engalanades. Així anaven les barques que van acompanyar la Mare de Déu - Myriam Traid

TW
0

Ciutadella va retre el seu homenatge anual a la Mare de Déu del Carme amb la tradicional processó que va tenir lloc ahir fosquet.

Els actes van començar a les 19.30 hores, a la petita església de Sant Miquel, al bell mig del centre antic de la ciutat. Allà es va celebrar una eucaristia en honor dels pescadors difunts, presidida pel vicari general de la Diòcesi de Menorca, Rafel Portella, i el rector de la Catedral, Gerard Villalonga, atesa l'absència del bisbe, Salvador Giménez, que es trobava fora de l'Illa.

La celebració va comptar amb la presència de la corporació municipal gairebé al complert, dels consellers insulars Joan Marquès i Joan Lluís Torres, la consellera balear de Turisme i Treball, Joana Barceló i el director insular de l'Administració General de l'Estat a Menorca, Javier Tejero, acompanyat per membres de la Guàrdia Civil i de la Marina. Amb ells, els membres de la Confraria de Pescadors de Ciutadella, encapçalats pel seu president Josep Caules.

Pocs minuts després de les vuit i quart la Mare de Déu del Carme sortia de l'església, a espatlles de quatre portadors. Davant seu, membres de la Banda de l'Agrupació Musical de Ciutadella amenitzaren la processó fins al port.

Processó marinera
A Baixamar rebé la comitiva el Grup Folklòric Tramuntana que oferí uns balls just va haver passat la imatge santa. Enguany, l'embarcació que portà la Verge va ser la "César Pijuán". A punt per embarcar, alguns regidors s'oferiren a cedir el seu espai veient que hi havia molta gent a bord, i que en mancava encara molta per pujar. Finalment, però, tothom hi va cabre, açò sí, tot superant, segons alguns, el pes recomanat.

La processó marinera va transcórrer amb total normalitat. Acompanyaven la "César Pijuán" un bon nombre d'embarcacions, petites i grans, plenes de gent desitjosa de viure l'acte. Mentre, Ciutadella s'atracà fins a la costa per presenciar la desfilada de barques engalanades. A les dues voreres del port i de la badia hi havia centenars de persones, i també a la Plaça Almirall Farragut, on es concentrà un bon grapat de gent.

Ja fora de la bocana, amb la brisa que feia onejar les barques i amb la Mare de Déu rodejada d'acompanyants, el vicari general va oficiar un responsori pels difunts relacionats amb el món de la mar i, després de pregar un Pare Nostre, es va fer la tradicional ofrena. La batlessa, Pilar Carbonero, la consellera balear, Joana Barceló, el president de la Confraria de Pescadors, Josep Caules, i l'escolà de Sant Francesc, Ivan Janer, de només nou anys, van ser els encarregats de llençar a la mar la corona de flors en record als ja desapareguts.

Després, la Banda interpretà "Cos Sagrat". De tornada, des del Club Nàutic va sonar la "Salve Marinera" per rebre la comitiva passades les nou del vespre.