TW
0

A mig matí d'ahir sonava el telèfon de la redacció. Un veí de Ciutadella, alarmat, avisava que el Camí de Maó estava tancat, i que havia vist policies amb escuts i cascs davant d'un bon nombre de fillets amb pancartes en alt. Evidentment, allò feia olor de notícia, i per tant servidor es desplaçà fins a la zona. Efectivament, en arribar hi havia policies, uniformats de dalt a baix, i també fillets, però a diferència del que podia semblar, allò no era cap enfrontament, sinó el rodatge d'un anunci. Concretament, el primer dels quatre spots publicitaris amb què el Fons Menorquí de Cooperació vol sensibilitzar la població menorquina sobre el món que ens envolta.

El rodatge dels anuncis suposa la clausura de diversos tallers que s'han realitzat durant tot l'any dins de la campanya de sensibilització de l'entitat solidària per excel·lència de Menorca. El primer dels anuncis comptà ahir amb la participació dels alumnes de les tres escoles d'estiu que es fan a Ciutadella. Sota el lema "Ells ho tenen clar. I tu? Podem canviar el món", l'anunci rodat ahir matí intenta explicar l'afartament dels fillets davant les males notícies que es produeixen al món, i la seva decisió de fer alguna cosa per canviar-ho. Així, quan un d'ells, mentre és a la perruqueria, escolta la ràdio i sent una mala notícia, decideix sortir al carrer per manifestar-se. El mateix li passa a un company al veure un diari, i a un altre en mirar la televisió. Així, fins que un bon grup de fillets acaben al carrer manifestant-se.

Al carrer, es troben amb la policia, representada per vuit figurants voluntaris. L'enfrontament no violent entre les dues parts representa el canvi de mentalitat dels fillets, la decisió de passar del sofà a l'acció, de fer alguna cosa per canviar un món que no els satisfà. La pobresa, el canvi climàtic, les injustícies, les guerres... Característiques de l'entorn en què viuen i que voldrien canviar.

Aquest és el primer dels quatre anuncis que roda el Fons. El segon convertí la ciutat en una pista de ball. Una parella traslladava fins als carrers d'aquesta Ciutadella tant mediterrània els aires argentins, i es marcava un tango sobre l'empedrat dels carrerons antics ciutadellencs. La integració és possible.

Després de la fase de rodatge dels anuncis, arribarà el moment de trobar espai per difondre'ls. De moment, la feina feta als tallers, i la d'aquests dies de rodatge, ja ha aconseguit escampar el missatge: Ells ho tenen clar. I noltros? Volem canviar el món?