TW
0

Autofitxa Em dic Frans Mercadal, tinc 33 anys, i sóc nascut a Maó, on he viscut tota la meva vida. Estic a la recepció de l'escola de dansa de la meva dona Alba. Les meves aficions són els cavalls menorquins, la dansa, la cultura, els esports i disfrutar de la vida i els amics. A més, sóc el vicepresident de la Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina.

Quin és l'objecti de l'associació?
El principal objectiu és la promoció i difusió del cavall de raça menorquina a nivell insular, nacional i internacional. Cada vegada està agafant més renom i tenim més socis de més països europeus.

Quines activitats es duen a terme a part de la promoció?
Fem cursets per genets, de maneig, morfologia, consanguinitat, etcètera.

Quin és en aquest moment l'expansió de la raça menorquina?
Ja fa uns anys que hi ha més cavalls a fora de les fronteres, tot i que encara és una petita representació.

Com és el cavall Menorca?
És un cavall negre, esvelt, de sang calenta, el que vol dir que té geni i es fa notar, a diferència d'alguns cavalls nòrdics o de sang freda, i és noble.

Quines són les seves utilitats?
Històricament, la festa i la doma menorquina, que és la que ha sorgit arran de les festes. Però si volem exportar-lo, ha de fer altres coses, com passejar, doma clàssica, estirar un carro, etcètera. Per tal que pugui servir per a qualsevol funció a qualsevol país.

Quin és l'origen de la raça?
Totes les dominacions per les que ha passat Menorca queden reflectides a la sang del cavall: és una raça molt jove oficialment. Abans ja se'n parlava i es coneixia, però de forma oficial existeix des de fa vint anys. Ve del cavall espanyol i el lusità. Tot i que l'espanyol es un poc més robust; el menorquí és un poc més finet.

Quans exemplars hi ha a Menorca?
Hi ha uns 3.000 exemplars, el que vol dir que la raça menorquina està en perill d'extinció (es considera que una espècie està en perill d'extinció quan queden menys de 7.000 exemplars). A més, el 98 per cent dels cavalls menorquins estan a l'Illa, per tant això suposa un alt risc de consanguinitat.

Què suposa aquest risc?
Que es debiliti la raça. Per això estem lluitant per tenir un banc de semen. Perquè si un holandès té cinc eugues menorquines, no s'hagi de traslladar fins Menorca per muntar-les. A més, que si alguna vegada passés alguna cosa greu, es perdrien més animals dels que ja s'estan perdent ara.

Com aguanten els cavalls l'estrès de les festes?
Per la preparació física, tant del genet, com del cavall. Tot i que sempre s'ha dit que el Menorca té un do especial, s'entrenen des de joves en petits replecs, en els que també se'ls hi provoca situacions d'estrès, perquè s'acostumin a passar por. Des dels tres anys i mig ja es poden començar a qualcar.