Jaume Bagur és un dels treballadors del Social Càtering - Cris

TW
0

El passat mes de març la Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca, en col·laboració amb el Consell i els ajuntaments de Maó i Ciutadella, va engegar "un projecte il·lusionant i que està superant totes les expectatives", segons comenta la consellera insular d'Acció Social, Noemí Gomila. Es tracta del Social Càtering, una iniciativa per acabar amb les llistes d'espera que tenien els serveis de menjar a domicili dels dos municipis implicats inicialment, a més de cobrir les necessitats dels diferents centres de dia i assistencials de la pròpia Fundació.

El Social Càtering elabora cada dia uns 220 menús que es reparteixen entre els centres ocupacionals s'Auba i Bintaufa, els serveis d'atenció diürna de Milà, de Discapacitats Físics de Maó i de Convivència de Maó, el Centre de sa Platja Gran de Ciutadella, el menjador social de l'Ajuntament de Maó, l'escoleta infantil es Mussol, el servei d'atenció domiciliària de la ciutat de Ponent i la casa d'acollida de Caritas. A més, durant el juliol i l'agost s'hauran servit 12.000 menús al campament de Biniparratx, un servei que no estava previst però que s'ha atès sense problema ja que les instal·lacions tenen capacitat per produir 600 menús diaris. "Teníem unes expectatives d'arribar als 73.000 menús a l'any però arribarem als 85.000", assegura Gomila.

Però el Social Càtering no només és una cuina. És també un centre especial d'ocupació. Dels dotze treballadors que hi fan feina, deu tenen alguna discapacitat. "Estem molt satisfets perquè és una alegria veure com aquests joves fan feina amb il·lusió", afirma la cap de cuina, Sílvia Olives, que s'encarrega de dirigir el grup. A l'hora d'encarregar cada tasca, té en compte les habilitats de cada un i els seus ritmes de feina.

Un dels joves que hi treballa és Jaume Bagur, de 19 anys. "Una de les coses que més m'agrada és tallar ceba a la juliana i les olives per a l'ensaladilla", explica content mentre segueix pelant i tallant uns sis quilos de ceba.

Qualitat en el servei
Per a la consellera d'Acció Social, un dels objectius del Social Càtering és oferir un servei de qualitat. Per açò, s'han elaborat uns menús equilibrats per a tothom i, a més, amb prou varietat per atendre les necessitats especials de cada usuari. Així, es preparen plats per a celíacs, diabètics, hipertensos, vegetarians, entre d'altres. Bé ho sap Sílvia Olives, que s'encarrega d'elaborar els diferents menjars. "Açò implica molta feina perquè hi ha dietes diferents i també segons l'edat de la persona", ja que no és el mateix el que es prepara per als fillets des Mussol que per als majors.

El Social Càtering ha requerit una inversió de 387.000 euros i té un gran marge de creixement. "Ara només s'hi treballa el matí, però si fa falta ampliarem un torn a la tarda, si hi ha més demanda". Gomila es refereix a les previsions d'oferir el servei a la resta de municipis de l'Illa una vegada finalitzat el primer any de funcionament. "La cuina està preparada per oferir uns 600 menús diaris i ara se'n fan uns 200. Tenim marge de creixement", conclou la consellera.