TW
0

Autofitxa. Sóc n'Ángel Julián Marquès, nascut a Ciutadella l'any 1963. Faig feina com a bijuter i entre les meves aficions hi ha el cinema, pescar i ajudar els altres, cosa que he fet sempre que he tingut temps lliure. Fa dos anys vaig entrar com a vocal a l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Ciutadella i ara en sóc el seu president. Acabem d'editar un llibre amb obres de poetes de Menorca.

Què suposa ser el president de l'AECC?
És una satisfacció molt grossa. Totes les hores que hi puc fer em queden compensades quan la gent que atenem em saluda pel carrer, contenta i rient, en la mesura del problema que pateixen. Estic satisfet per tot el que faig i per l'ajut que puc oferir.

Quin és el seu paper?
Coordinar l'associació, sempre d'acord amb les directrius de l'AECC. És una organització molt seriosa, molt ben fiscalitzada, perquè la gent pugui estar ben tranquila que els donatius que donen van a la lluita contra el càncer.

Què és el que li dóna més satisfacció?
Veure que un afectat està content i que rep el servei que necessita. No té preu veure la cara de satisfacció d'una persona que està malalta.

I el més dur?
Dol veure gent per la delegació, i que siguin coneguts teus. Fem un servei anònim, però és inevitable creuar-nos amb els usuaris. Em costa molt dissimular la cara de sorpresa quan hi veig un conegut, ho pas molt malament.

Com sorgeix la idea d'editar un llibre de poemes sobre el càncer?
La primera vegada que se'n va començar a rallar va ser el mes de març de l'any passat. Agustí Anglada ho va proposar com a iniciativa original per recaptar fons. A Menorca no s'havia fet mai. Vam demanar l'ajut desinteressat de dotze poetes de Menorca perquè escrivissin dos poemes, un sobre l'angoixa que suposa la malaltia i un altre sobre l'esperança de continuar vivint. Perquè aquest és el títol del llibre: "De l'angoixa a l'esperança". Cada autor es va haver de posar en la pell d'una persona, primer quan se li diagnostica la malaltia amb l'angoixa que suposa, i després quan els tractaments sorgeixen efecte i apareix l'alegria, quan es veu aquell llumet d'esperança que tots agafaríem per seguir vivint.

Quins poetes hi participen?
Hi ha poemes de Bep Joan Casasnovas, Antoni Català, Sergi Cleofé, J. Bosco Faner, Francesc Florit, Pere Gomila, Joan F. López, Àngel Mifsud, Tòfol Mus, Jordi Odri, Ponç Pons i Anna-Maria Ticoulat. A més, Pacífic Camps ha fet la portada i les il·lustracions interiors, i hi han col·laborat diverses empreses i institucions que amb el seu patrocini han permès que el llibre tingui un cost zero i que tota la recaptació es destini als serveis que oferim.

On es pot adquirir el llibre?
L'hem començat a distribuir a les llibreries de Ciutadella i poc a poc, en la mesura de les nostres possibilitats, l'estendrem a la resta de Menorca. Els dissabtes 7 i 14 (avui i la propera setmana) tindrem una taula a la Plaça de la Catedral de 10 a 13 hores i també serem als Dimarts as Migjorn d'aquest mes. Per un donatiu de dotze euros la gent tindrà un poemari carregat de sentiment.