TW
0

Eivissa ha descobert un tresor: una sèrie de fotografies que Toni Vidal va realitzar a l'any 1971 de la Pitiüsa major per encàrrec del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que estava interessat en aquell moment en la nova arquitectura que es practicava a l'illa. Toni Vidal va fotografiar molt més que l'arquitectura, va fer en realitat un retrat d'aquella Eivissa que era molt més que un cau de hippies que cridaven l'atenció.

Quasi quaranta anys després, Sonya Torres es trobava a l'estudi de Barcelona de Vidal, qui quasi per casualitat li va mostrar les imatges, encara inèdites, que havia realitzat a la seva illa. D'aquí sorgeix una exposició que s'inaugurà ahir al Claustre de l'Ajuntament d'Eivissa, on també es presentarà una publicació amb les fotografies de Toni Vidal acompanyades de poemes d'Isidor Marí i textos d'Ana Colomar i Vicent Marí Costa. "Una mirada enrere. Eivissa als inicis dels anys setanta", que s'emmarca en les Festes de la Terra que es celebren cada any, ha despertat un gran interès en el món cultural eivissenc, que ha descobert una mirada diferent que aporta noves informacions sobre la seva història i memòria.

Toni Vidal explica que va estar-se a Eivissa durant molts pocs dies de l'estiu de 1971. El treball va ser intens i la recompensa arriba ara. "El Cid va guanyar una batalla després de mort", comenta divertit mentre respira profund en poder gaudir d'aquest positivat sent encara viu, "i ha quedat encara material pendent per a una altra ocasió". Toni Vidal va arribar a Eivissa per fotografiar, especialment, l'obra arquitectònica d'Erwin Broner, a qui no va arribar a conèixer. "Coses que passen, el guia va arribar 15 minuts tard i ja no vaig poder fer gaire cosa", explica justificant-lo. Va fotografiar arquitectura, fins i tot alguns interiors, però el seu interès constant i permanent per "mostrar la dignitat de les coses senzilles" el va portar a fixar-se també en la gent del camp i del carrer, retratant d'aquesta manera la vida quotidiana d'una Eivissa que no era la que estava de moda en aquells moments. Toni Vidal també va tenir, per gust dels actuals, l'oportunitat de retratar gent de la cultura i les lletres com l'escriptor i historiador Isidor Macabich. A ell li hagués agradat conèixer Marià Villangómez, però tampoc li va ser possible.

A Eivissa, amb aquesta exposició, a més de la descoberta d'unes imatges inèdites de gran interès, podran també aproximar-se a la figura de l'artista, que ha viatjat especialment a l'illa veïna per a la inauguració. Toni Vidal s'ha destacat per la qualitat excepcional de la seva fotografia, que treballa a la perfecció tant des de la creativitat artística com la tècnica, els resultats són sempre impecables, sorprenents i immillorables. Però també els eivissencs i eivissenques coneixeran la persona de Toni Vidal, que aporta tant com la seva obra. El seu caràcter humà, amb una parla lenta i pausada, sempre molt reflexiva, amb idees clares i profundes, el fa de seguida entranyable, com bé tindran el plaer de gaudir a Eivissa.

L'exposició, una volta clausurada a Eivissa, viatjarà fins a Barcelona, on s'exhibiran a l'Espai Mallorca al voltant de 35 de les 70 instantànies que es mostren a Eivissa. En aquesta ocasió, la inauguració serà el dia 14 de setembre.