L’Associació Art al Nord va presentar ahir el programa d’actes que s’inicia avui - Gemma Andreu

TW
0

Fornells es converteix per tres dies en l'epicentre cultural de l'Illa amb un festival dedicat a les arts que viu la seva segona edició com a Art al Nord, amb una sèrie de propostes que van des de l'exposició d'arts plàstiques a les tradicionals cases menorquines fins a les performances més avantguardistes i tot tipus d'actuacions musicals que es viuran a qualsevol racó d'un dels entorns més atractius de Menorca.

L'Associació Cultural Art al Nord va presentar ahir el programa que s'inicia avui fosquet i que no aturarà fins diumenge al vespre. "Menorca, Fornells és ideal per a aquest tipus de festival. La mar, el seu particular tipus de muntanyes i el fàcil recorregut pel poble propicien que Fornells sigui un enclau cultural i artístic. Costa muntar aquestes coses, però ho feim perquè tenim la necessitat expressiva de fer-ho i ho continuarem fent amb ajuts o sense", així de segur i contundent s'expressava Pere Amilibia que ha aconseguit reunir al seu entorn un equip de gent que treballa colze a colze amb ell. Sense anar més lluny Eva Puig, que s'encarrega de l'organització de tots els tallers que es duran a terme, declarava que "no hi ha res que ens sustenti, som nosaltres mateixos i el nostre treball. Aquesta idea fa quinze anys que va néixer i l'any passat la vam fer realitat".

Vint-i-quatre artistes exposaran a Art al Nord. Ho faran, la majoria, a cases particulars que es converteixen en una gran galeria d'art en què es podran descobrir no poques novetats, especialment les d'artistes que exposen per primera vegada i que venen de fora de Menorca com són Manel Anoro, Josep Serra Llimona, Styrous, als que cal sumar Tom White que realitzarà, els tres dies, la performance de butoh drawing "Geografia d'una línia d'A a B" o Annette Skov que es convertirà en guia de "Les voltes secretes de Fornells" amb què espai privat i públic es fusionen per descobrir, a propis i visitants, una altra manera d'entendre i gaudir el poble.

A aquests es sumen artistes menorquins, o residents a Menorca, que s'entusiasmen davant la possibilitat de poder participar en aquesta moguda cultural que ja va demostrar l'any passat ser tot un èxit. Klaus Netzle, Biel Mercadal, Marcel Villier, Melisa Cabal, Marianela Gallardo o Nuria Román són alguns noms als que s'han d'afegir estiuejants fornellers que resideixen a fora i que també exposaran com ara Carin Llauradó o Natàlia Cussó.

A més dels interiors de cases de pedra, els espais exteriors del poble mariner estaran també plens de la màgia que desprèn una obra artística o una actuació en un indret que es transforma per la presència de l'art. Eduard Garcia ha traginat fins a Menorca un "Camí de formigues" que es passejaran per la plaça Pere Maria Cardona. Marc Jesus deixarà que la "Caçadora de llums" faci el seu paper al terrat del Castell de Sant Antoni. Julia Carrogio promet una escultura flotant... i moltes sorpreses més que s'hauran d'anar descobrint en un passeig que es preveu tant intens i emocionant com el de l'any passat.