damià rotger. És dissenyador gràfic - D.R.M.

TW
0

Algú s'ha imaginat encendre l'ordinador disposat a escriure un text i poder elegir una tipografia amb reminiscències menorquines? Aquesta és la intenció de Damià Rotger Miró (Ferreries, 1981) qui treballa en un projecte de creació tipogràfica en homenatge a un personatge menorquí relacionat amb el món de les lletres. Malgrat deixi en la incògnita el nom d'aquesta eminència literària, Rotger assegura que el projecte és ambiciós, ja que serà el primer cop que dibuixi i dissenyi fins a 600 caràcters per ser utilitzats en totes les llengües derivades del llatí.

Rotger creu que les tipografies han de tenir una història. "Mitjançant una lletra podré divulgar Menorca, és gairebé com una reivindicació de que Menorca també existeix en el món tipogràfic", assegura. Aquestes lletres tipogràfiques amb les quals està treballant representaran l'Illa amb unes tensions de corbes relativament suaus, inspiració que neix de la reduïda alçada dels edificis. "Qui l'empri notarà una lletra pausada, tranquil·la i sense estrés a l'hora d'utilitzar-la, sentiments que també es perceben a l'Illa", apunta el dissenyador.

és diplomat en Comunicació Gràfica i Publicitària i postgraduat en disseny tipogràfic. Actualment compatibilitza el disseny gràfic a l'estudi Ductil del que és soci fundador, amb el desenvolupament de diversos projectes tipogràfics. És també professor de Tipografia a l'Escola Superior Balear i en el curs d'especialització en Tipografia de l'Escola de Disseny de les Balears, del qual és coordinador. Aquest projecte de caire menorquí no és l'únic homenatge a l'Illa que Rotger dissenya. Les tipografies Concu i Crespell, entre altres, en són una petita mostra.

lullius
A part d'aquest projecte ambiciós, Rotger ha rebut guardons per la creació de vuit famílies, totes elles inspirades en l'escriptor, filòsof i teòleg mallorquí Ramon Llull. Aquest homenatge va fer necessari l'estudi de l'escriptura gòtica, descobrint que la lletra que s'utilitzava en el Mediterrani era la denominada "gòtica de suma". A partir d'aquesta va dissenyar la primera família tipogràfica "fidel a l'escriptura d'abans però redissenyada i adaptada per ser utilitzada avui", apunta. Va crear a la vegada lletres filigranades així com una col·lecció de capitulars ornamentals. El projecte va comptar amb una col·lecció d'ornaments i símbols amb reminiscències florals. Actualment, Rotger està enllestint el projecte amb una col·lecció d'orles. Una variant d'aquesta tipografia es posarà a la venda el setembre en una fundició. A més, cal ressaltar que Lullius va ser exposada en una de les millors exposicions, el Congrés Internacional de Tipografia, a més d'usar-se en la retolació d'un fragment del llibre "Amic e Amat de Llull per a la seu de l'Institut Ramon Llull de Palma.