Procés. Cada caseta d’abelles conté una reina i unes 40.000 obreres que s’encarreguen de la producció - Bernat cardona

TW
0

Diuen que la mel és aferradissa, dolça i exquisida als llavis però després d'escoltar aquells qui viuen el procés de recollida de ben aprop podríem arribar a afirmar que la afició és tan deliciosa com la pròpia mel. Així ho deixa percebre el president de l'Associació Menorquina d'Apicultors, Bernat Cardona, qui parla d'abelles com qui ho fa de mascotes.

Cardona destaca que la recollida d'enguany no ha estat de les millors pel que fa a la quantitat. Així i tot, es segueix mantenint la qualitat. Les xifres s'han situat entre els 15 i 17 quilos per rusc (caseta d'abelles), quan la mitjana és d'uns 20 quilos per començar a considerar-se un any bo. Actualment a l'Illa hi ha més de 1.700 ruscs. Cardona atribueix aquesta reducció de la recollida a les nombroses jornades de pluja. "L'aigua és necessària perquè hi hagi floració i malgrat haver-n'hi molta, l'excés d'aigua i el mal temps no ha permès que les abelles hagin sortit a la recerca del nèctar, consumint la mel ja recollida", assenyala. La floració de l'Illa només permet agafar la mel un cop a l'any, el mes de juny. I les flors que predominen són el trèvol groc, les caramuixes, el card, el trèvol blanc i l'enclova.

Segons el president de l'associació, les mels de Menorca podrien ser considerades monoflorals, "que sempre solen cotitzar-se a més alt preu, però ara no s'acostuma ja que la multifloral ja té prou sortida i es ven a un preu prou elevat". Per a Cardona el grau de frescor de la mel de l'Illa no és comparable amb cap altra, essent una de les peculiaritats que la converteixen un referent. Així mateix, la comercialització és de portes a dins de Menorca ja que la quantitat és limitada i s'esgota tan sols amb les vendes als illencs. Cardona puntualitza que la marca de qualitat de què gaudeix la mel de Menorca des de fa dos anys és un "gran valor afegit que permet promocionar-la, caracteritzar-la i alhora resguardar-la de possibles infiltracions de mels externes a l'Illa".

L'Associació compleix enguany 25 anys d'existència. Compta amb 131 socis i set apicultors tenen registre sanitari per a la comercialització. Cardona destaca que amb un quart de segle l'apicultor ha crescut en formació i en coneixement, aspectes que han revertit en una millor qualitat de la mel. Està prevista la celebració de l'aniversari dia 22 i 23 d'octubre as Mercadal amb una exposició de productes i una demostració.