CLAUSTRE. Vuit cavallers van rebre ahir un homenatge per haver participat 25 anys a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Van rebre una insígnia que lluiran durant la qualcada - Gemma Andreu

TW
0

Arriben a les vint-i-cinc vegades sortint a la qualcada de les festes de la Mare de Déu de Gràcia i ahir la Junta de Caixers els va retre un especial homenatges finalitzada la reunió prèvia a les festes que es celebra cada any, en aquesta ocasió al Claustre del Carme. El batlle, Vicenç Tur, i el regidor de festes, Joan Carles Villalonga, els van fer entrega d'una petita insígnia de plata que tots lluiran durant la qualcada d'enguany.

Llorenç Gomila va sortir per primera vegada quan tenia 18 anys. "Jo no vaig néixer dalt un cavall però quasi", declara per mostrar la seva gran passió per les festes i els cavalls. Benet Cardona en tenia al voltant de 16 d'anys i l'afició li arribà per la seva vida al camp i haver estat sempre rodejat de cavalls. Casimiro Rodríguez assegura que el seu cas va ser sobtat. "Tenia 11 anys quan veia passar la qualcada des de ca la tia Gerònia al Cós i li vaig dir a mon pare: si me compres un cavall l'any que ve surt a la qualcada". I així ho va fer amb només 12 anys i fins avui.

Antoni Vinent tenia 24 anys quan "els cavalls em feien por, mai n'havia vist un de prop. Sempre els he tingut molt de respecte" i així i tot aquest any celebrarà el seu 25 jaleo.

Rolando Pons tenia son pare que era carreter i troba que d'aquí li va sorgir la idea de qualcar i sortir a les festes quan va tenir 24 anys. Tolo Mercadal és un apassionat del món del cavall. Son pare havia estat caixer i l'avi era militar de cavalleria, des de petit que té afició als cavalls. A Mateu Ainsa també l'afició li ve de família, son pare i els germans s'han dedicat al món del cavall i ell va sortir a les festes per primera vegada quan només tenia 12 anys. Lluís Mir assegura que no li ve de família però que "sempre m'havien agradat els cavalls i quan vaig poder vaig partir". Tenia 21 anys quan va sortir per primera vegada.
Vuit històries representatives de la passió amb què caixers i cavallers senten i viuen el fet de formar part d'una qualcada que tothom admira al seu pas i celebra amb cada bot que regalen.

Aquest any seran entre 125 i 130 cavalls per dia els que es trobaran a cada moment en els indrets habituals de replec per començar la festa. El batlle va recordar que l'ordre serà el de l'any passat: després de la Junta de Caixers aniran els cavallers més joves, els convidats (deu des Castell, tres de Sant Lluís, dos d'Alaior i un de Fornells), els que tenen més de 50 anys i finalment el caixer pagès, la capellana i el caixer batlle. Dels 130 cavallers de Maó n'hi ha 37 que són dones i dos cavallers que qualquen per primera vegada amb 12 anys d'edat.