Agents de medi ambient. Carmen Orellana en la visita a l’exemplar - Cris

TW
0

L'objectiu de la càmera no pot enquadrar la immensitat de l'alzina més vella de Menorca. I és que durant 700 anys de vida, l'exemplar de s'Alqueria Blanca ha assolit unes proporcions extraordinàries: un tronc de 1,70 metres de diàmetre, 30 metres de punta a punta de capçada i uns 15 metres d'alçada. Però està envellint. A mitjan agost, una de les branques es va trencar. És una ramificació enorme, paral·lela a la terra, que ara reposa morta i derrotada, amb les fulles seques i amb tones de llenya seca. En la primavera, els propietaris ja havien advertit a l'autoritat dels símptomes de l'envelliment.

Però no és un arbre qualsevol a qui li hagi caigut una branca. És l'alzina de s'Alqueria Blanca, inventariada en el Catàleg d'Arbres Singulars de Balears el 29 d'octubre de 1992 i protegida per la Llei 6/91 que vetlla per la conservació dels exemplars únics. Després de tenir coneixement del trencament, l'Administració competent posà fil a l'agulla. Un agent de Medi Ambient, el que vindria a ser un policia mediambiental, realitzà una inspecció i elaborà l'informe corresponent.

A partir de la diagnosi, personal tècnic del Servei de Protecció d'Espècies ha visitat l'alzina de s'Alqueria Blanca junt amb un consultor extern, especialista en arbres singulars. Segons explica Carmen Orellana, agent de Medi Ambient, la Conselleria ha encarregat a aquest expert la responsabilitat de curar i revitalitzar l'alzina. De fet, la llei obliga a la Conselleria a actuar quan els arbres protegits es troben en perill i a mantenir-los en bones condicions.

Orellana avança que la primera fase serà immediata i consistirà en tallar la branca rompuda i retirar la llenya morta. Una feina delicada que, segons diu, només poden realitzar experts com és el cas d'aquest exemplar singular i d'edat tant avançada.

El següent pas serà actuar en l'alzina per intentar millorar el seu estat de salut i curar les ferides. L'especialista haurà de decidir la millor medicina: si cal donar-li vitamines o fertilitzants, si s'ha de posar o no ciment a les ferides, si s'ha de treure el ciment existent o si s'han de tallar les rames més debilitades. "Són qüestions que només podrà decidir l'expert, com també l'època més recomanable per a fer les cures", diu. La Conselleria balear de Medi Ambient assumirà el cost del programa per la revitalització d'un exemplar únic del nostre patrimoni natural.

Els plataners des Vergers de Maó, protegits enguany

Els plataners des Vergers de Sant Joan de Maó són l'ultima incorporació que ha fet la Conselleria de Medi Ambient en el Catàleg d'Arbres Singulars de Balears. El conjunt de plataners ha estat protegit oficialment aquest estiu, fet que amplia fins a 16 els arbres catalogats a Menorca.

A més d'aquests i l'alzina de s'Alqueria Blanca, estan inclosos els següents exemplars o conjunts d'arbres: l'alzina d'Alfurí de Dalt, el drago de l'Illa del Llatzeret, l'alzina Grossa des Mercadal, l'alzina de Sa Torreta, pi felip de l'Illa del Llatzeret, pi ver de Rafal Roig, pacaners de s'Hort de n'Squella al barranc de Cala en Porter, el pi a l'entrada de Cala Galdana, els ullastres de l'Aeroport, la mata de Turrubench Nou, l'alzina de s'Artiga Vella, els tamarells de l'Illa den Colom i els pins del doctor Camps. També hi ha els pins de Biniatzem, que no es van tallar i van quedar protegits en una pastereta central després de la reforma de la carretera de Ferreries as Migjorn.