TW
0

autofitxa
Som n'Eloy González Seguí. Vaig néixer a Sant Lluís, ma mare era de Sant Lluís i el meu pare de Tenerife. Treball al Molí de Dalt de Sant Lluís. Les meves aficions són la història de Menorca i en general, llegir, pescar amb rai i anar de canyes amb els companys.

Quina és la història del Molí de Dalt de Sant Lluís?
És un molí de vent fariner construït pels francesos dins la seva breu dominació de l'Illa de Menorca, entre mitjans i finals del segle XVIII. Va funcionar fins a l'any 1949, quan va ser destruït per una tramuntanada de gran magnitud.

De quan ençà s'obre com a museu etnològic i què conforma la seva col·lecció?
Entre els anys 1986 i 1987, es va restaurar i recuperar la maquinària en la seva totalitat per poder posar-se en marxa després de 38 anys, i es van començar a recopilar eines del camp, cedides pels veïns, i d'altres oficis per crear la col·lecció etnològica ubicada avui dia a la planta baixa del molí.

Manté una activitat amb la que es relaciona la gent del poble?
Constantment, ja que es pot dir que és el museu del poble. El molí és una mostra de la vida quotidiana de Sant Lluís anys enrere, on cada un dels santlluïsers es poden sentir identificat a través dels seus avantpassats, ja sigui amb una eina o fotografia que pertany a la seva família.

El penell en forma de peix que llueix al seu terrat per saber d'on ve el vent també té la seva anècdota. Ens la conta?
Mirant fotografies antigues dels tres molins existents al poble, vaig poder comprovar que cada un dels molins tenia el mateix penell en forma de peix. Probablement degut a la relació, no tan sols dels moliners, sinó també dels menorquins en general, que envolta l'Illa amb els pescadors i la vida al mar. Per açò va sorgir la idea de posar-ne un pràcticament igual, i naturalment fet per un veí del poble, en Miquel Rotger..

També des del Molí es fa un recull de fotografies antigues. Se'n duen moltes sorpreses?
La veritat és que sí, és interessant ja que pràcticament totes aquestes fotos són de gent de Sant Lluís. Costa reconèixer qui són, i també pots veure la semblança amb els seus familiars. Tenint en compte que la pràctica de la fotografia era quasi inexistent, hem tingut la sort de poder trobar fotos espectaculars del poble i la seva gent, dels treballs al camp i d'altres oficis, i de moments esplèndids de la vida quotidiana santlluïsera.