celebracions. La Festa dels Caixers i la de Sant Nicolau es celebren de nou aquest cap de setmana - arxiu

TW
0

Un cap de setmana i dos indrets on veure ballar guindoles i gualdrapes. Aquesta serà la imatge que viurà Menorca aquest cap de setmana per acomiadar-nos de les festes. I és que Alaior organitza la tradicional Festa dels Caixers i Es Migjorn la de Sant Miquel.

Festa dels caixers

En el cas de les festes d'Alaior, la qualcada estarà formada per 27 caixers, una xifra que la Comissió de Festes valora molt positivament ja que enguany no ha estat necessari convidar cavallers foranis.

Els orígens d'aquesta celebració la trobem al carrer Sant Nicolau del poble. Les fortes arrels que relacionaven aquest sant amb Alaior van conduir a que el carrer que fins l'any 1861 s'havia anomenat Es Carreró passés a ser el carrer de Sant Nicolau, un religiós de l'orde de Sant Agustí, la celebració del qual era dia 10 de setembre. Si algú ha passejat per aquesta via se n'haurà adonat d'una petita capella situada a la façana de l'antiga impremta de Can Vicente Mora, en el Pla d'en Borràs.

D'aquesta manera, les festes de Sant Nicolau estan datades en el 1906, segons es recull en el llibre de contes del fuster Francisco Gornés García. Llavors, eren els propis veïns del carrer Sant Nicolau qui s'encarregaven de l'organització de l'esdeveniment. Per fer-ho possible, venien pastes i begudes al carrer per poder pagar les despeses. Fou cap els anys 80 quan els caixers van fer-se organitzadors de l'esdeveniment, fins a dia d'avui que són ells qui s'encarreguen de mantenir viva la flama festiva, i d'aquí que passés a anomenar-se Festa dels Caixers.

El Grup d'Amics de sa Festa dels Caixers assenyala que la festa es dedica especialment a aquella gent que no va poder gaudir de la festa major del poble i fa un especial esment als residents del geriàtric que, per un cap de setmana prenen tot el protagonisme i se senten recolzats pel poble. I és que és el geriàtric el punt neuràlgic de la celebració, el lloc des d'on surt la festa, on es lliura la bandera al caixer fadrí, on s'hi cou tradició i devoció per Sant Nicolau. Cal ressaltar que un cop finalitzat el jaleo de diumenge, els caixers faran entrega a la resident més gran del geriàtric d'un ram de flors i al resident major d'una canya verda i una cullereta.

Sant miquel

La segona ració de festa es podrà assaborir as Migjorn, una celebració dedicada, en aquest cas, a Sant Miquel.

Els migjorners i visitants han hagut d'esperar cinc anys per gaudir de nou de cavalls, ginets i salts a ritme de la banda de música del poble, la banda des Migjorn Gran. Enguany, la qualcada estarà encapçalada per la jove fabiolera Adriana Moll mentre que el càrrec de caixera fadrina i per tant, responsable de la bandera en honor a Sant Miquel, serà Irene Camps.

Així, qui es vulgui acomiadar de l'estiu, dels alts graus en el mercuri i de les qualcades que setmana rera setmana han omplert de tradició carrers, places i cors illencs, tan sols tenen la feina d'elegir si Alaior o Es Migjorn.

Això sí, amb l'esperança que el temps no faci una mala passada i que els migjorners no es vegin obligats, un altre cop, a lliurar les canyes verdes dins l'església a causa de la pluja com ocorregué fa cinc anys.