S’han recuperat 50 varietats, algunes a punt de desaparèixer - Archivo

TW
0

Els guixons de careta negra, la col de cabdell, el meló pinyonet, la síndria blanca de sa Vall o el tomàtic de ferro, són algunes de les varietats que conformen el gruix de llavors de què disposa actualment el Banc ubicat a Sa Granja.

El Banc de Llavors té identificades 53 varietats de Menorca de les quals 50 ja han estat provades a l'hort de multiplicació de Sa Granja i a les 11 finques col·laboradores professionals i caracteritzades. A més de la recopil·lació de les llavors el Banc duu a terme un treball d'investigació d'aquelles varietats que encara no han pogut recollir.

Segons va explicar ahir el director insular de Promoció i Qualitat del Consell, Bosco Gomila, la tomàtiga és la varietat local més treballada i més avançada. "Les seves característiques són difícils d'aconseguir en un altre indret geogràfic", emfatitzà, d'aquí que no es descarti posar en marxa un procés per dotar-la d'un distintiu de denominació d'origen i indicació geogràfica.

Per la seva banda, la consellera d'Economia i Medi Ambient, Antònia Allès, recordava que s'està treballant en la marca d'anyell de llet així com en la marca de garantia de la carn-i-xua i la llagosta, "ja s'està ultimant el reglament i es troben a concurs els logotips que identificaran les marques".

En aquesta línia i com a acció inclosa dins el projecte de foment de bones pràctiques ambientals de la Reserva de la Biosfera, el Banc de Llavors organitza dos tallers previstos per octubre, destinats a professionals que estiguin interessats en introduir les varietats locals en la seva feina diària. D'aquesta manera, dia 2 d'octubre es desenvoluparà el taller de cuina amb varietats locals de Menorca, mentre que els dissabtes 9 i 23 d'octubre tindrà lloc el taller d'Alambí (producció d'essències i hidrolats) i d'elaboració de sabons. Aquests són els dos últims tallers d'un conjunt de sis, el cost total dels quals ha estat de 6.650 euros.