TW
0

Autofitxa
Som Toni Fuster Roca. Ciutadellenc, encara que nascut a Maó, de 41 anys. Som coreògraf i regidor de desfilades de moda. Als 16 anys vaig organitzar una primera gala per Creu Roja on vaig ser voluntari. Treballo a l'Agencia de Modelos Celine de Barcelona, des d'on organitzo actes per tota Espanya. M'agrada el cinema, la moda i assistir a alguna exposició.

Professió curiosa la seva, supòs que haurà anat per tot.
Doncs no. Treballo fonamentalment a Espanya encara que he tingut oportunitat de fer-ho a Miami, Milán i Düsseldorf, però com aquí sempre he tingut molta feina i m'agrada anar sobre segur, la meva carrera s'ha desenvolupat aquí. Si surts fora no saps ben bé que pots trobar.

País Espanya, i dissenyador?
Toni Miró. Quan vaig arribar a Barcelona em feia molta il·lusió conèixer-lo i, fins i tot, he acabant fent desfilades per a ell, una gala a Barcelona i un editorial a Vogue.

Quina és la part més complicada a l'hora d'organitzar una desfilada?
Que els models sàpiguen escoltar quan els expliques que han de fer perquè ha d'existir una harmonia entre disseny i organització. Cada cop les models són més joves, amb 14 anys i tenen moltes coses al cap, i també hi ha la model de sempre que creu que ho sap tot, però cada dissenyador i cada casa comercial demana una cosa i els models s'han d'adaptar.

També la crisi s'ha pujat a la passarel·la?
Sí, s'ha notat moltíssim, tant a les desfilades com a la publicitat. En aquests temps menjar és primordial i el vestir es deixa un poc de banda. Veus, això sí, com surten dels armaris robes que estaven guardades i es combinen amb alguna cosa vestida recentment o una peça de firma combinada amb coses noves.

Menorca vesteix bé?
Temps enrere la dona era molt més femenina, ara potser no té prou temps per a ella.

I ho fan millor a Barcelona o a Madrid?
Madrid vesteix millor, esper que no s'enfadin amb jo (riu). No sé si té a veure amb les pasarel·les, és més cèntric i les cites importants es desenvolupen allí.

I calcem bé?
A Menorca tenim les millors firmes de calçat. Són molt conegudes fora i són una referència en el món de la moda en què és més fàcil donar a conèixer l'Illa pel seu calçat que no per la roba.

Menorca hauria de centrar-se més en la moda?
I tant. Necessitaria una mica de recolzament o que els dissenyadors s'agrupessin per aconseguir quelcom semblant al que va aconseguir la moda "ad lib", però hi ha possibilitat de créixer encara que s'han de trobar fórmules. Per exemple, aquest mes faré cinc desfilades importants a cinc punts emblemàtics de Barcelona. Comencem a La Pedrera, que han estat impulsant per cinc diferents zones comercials amb el recolzament de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament. També estaria bé fer qualque cosa així.