La torre de defensa ja havia estat usada com a refugi - Javier

TW
0

Va ser construïda en el segle XVIII com a torre de defensa en un punt estratègic de l'Illa, just davant de l'Illa de l'Aire. Des de la seva posició i alçada permet contemplar el mar que banya la costa sud de Menorca, una panoràmica que a partir de la propera primavera també podran assaborir els joves.

La torre de Son Ganxo, situada a Punta Prima, s'incorporarà a la xarxa d'establiments juvenils que gestiona el Consell a través de l'Institut de la Joventut de Menorca (INJOVE) amb les previsions que en dates properes a Setmana Santa ja pugui allotjar els primers usuaris. D'aquesta manera, el Consell ha iniciat la rehabilitació de la torre, una projecte que es va licitar dins el mes de maig amb un període d'execució que finalitza a finals de gener. Aquesta reforma preveu una actuació exterior a nivell d'estructura arquitectònica com també pel que fa al tancament de la parcel·la i il·luminació, a més d'una millora interior per possibilitar l'habitabilitat. La torre de Son Ganxo ja havia funcionat com a refugi juvenil, però fou tancada fa dos anys per no reunir les condicions necessàries per a aquest ús.
Les obres de rehabilitació, adjudicades a Conrado y Asociados, suposen una inversió de 190.000 euros costejats en un 80 per cent per la Direcció General d'Arquitectura a través d'un programa de rehabilitació arquitectònica. La partida restant serà subvencionada pel Consell. Segons ressalta el conseller d'Educació i Cultura, Joan Lluís Torres, "serà una casa de colònies especial i amb una cabuda reduïda".

Millores a la xarxa
La xarxa d'instal·lacions juvenils no només es veurà millorada i ampliada amb aquesta reincorporació sinó que la resta d'estàncies que gestiona el Consell també contemplaran millores substancials de cara a l'any que ve. D'aquesta manera, la casa de colònies es Torretó, a Ciutadella, inclourà un itinerari botànic per tal de posar en valor l'interès natural i paisatgístic de l'entorn. En el cas de Santa Eularieta, situada en el camí d'en Kane, el Consell projecta instal·lar calefacció i plantar arbres per tal de crear zones d'ombra. A sa Vinyeta, a Ciutadella, s'aplicaran descomptes a grups que entrin a la instal·lació entre maig i setembre, quan funciona com a alberg juvenil (d'octubre a abril funciona com a casa de colònies). Finalment, a Biniparratx, a Sant Lluís, les millores es centraran en l'adaptació de les instal·lacions al projecte d'activitats.

Dades d'ocupació
La xarxa d'instal·lacions juvenils que gestiona el Consell a través de l'INJOVE ha allotjat des del mes de gener fins a setembre un total de 15.988 persones, una xifra que representa un 13,3 per cent més d'ocupació que la registrada l'any passat, amb 13.870 persones. Aquestes xifres van ser valorades ahir satisfactòriament pel conseller d'Educació i Cultura, Joan Lluís Torres, qui apuntà que "ja podem parlar de consolidació de la xarxa d'instal·lacions juvenils".

Malgrat la majoria d'instal·lacions hagin incrementat el nombre de visites, el campament de Biniparratx n'ha estat l'excepció, registrant una caiguda d'un 21,1 per cent, és a dir, de 1.727 usuaris menys respecte 2009, passant de 8.222 persones a 6.485. Aquesta variació s'ha associat a la disminució d'arribades de grups procedents de Catalunya i Mallorca que "probablement han fet sortides a zones més properes", destacava el director insular de Joventut i Educació, Joan Febrer.

Diferent ha estat el cas de l'alberg sa Vinyeta on l'ocupació d'un any per l'altre s'ha incrementat en un 153 per cent. Aquesta tendència en positiu resulta perquè l'any passat la instal·lació no va funcionar a ple rendiment fins el mes de juny. Segons Febrer, "enguany ja s'ha obert amb total normalitat".

Respecte a la procedència dels usuaris, en el cas de sa Vinyeta un 40 per cent han procedit de Catalunya mentre que el 19 per cent ha vingut de l'estranger "gràcies a la comercialització on line", destacava Febrer. A Biniparratx, la procedència més habitual ha estat la menorquina amb un 43 per cent.