TW
0

Autoficha

"Em dic Lluís Febrer Martí, sóc mestre artesà, tinc 51 anys i sóc de Ferreries. Estic casat amb na Maria Vidal, amb la qual portem el negoci junts i tenim dos fills; n'Auxiliadora i en Joan. Sóc pastisser des dels 14 anys i vaig aprendre l'ofici a "cas sucrer" (Pastisseria Serra). Sóc membre de l'Associació de Pastissers i Forners de Menorca, de la que en vaig ser president al llarg de quatre anys."

Vostè és mestre artesà. Quina és la diferència entre artesà i industrial?
La bàsica és que en la pastisseria artesana es realitza amb el mínim de mecanització, prescindim dels productes semielaborats, és a dir, des de la matèria primera, fins al final, tot ho feim nosaltres mateixos, per exemple, les bases, pastes amb fulls, congrets, cremes...

Com i quan es va iniciar com a pastisser?
D'al·lot, especialment els estius, anava a cas sucrer a fer d'ajudant, això era quan tenia uns 14 anys, i vaig començar a aprendre l'ofici. Al poc d'uns anys més, vaig marxar a Barcelona a estudiar Belles Arts i després d'uns parells de cursos vaig tornar i novament a la pastisseria Serra ("cas sucrer"), ja amb ganes de dedicar-me a l'ofici.

Quan s'establí pel teu compte?
Treballant a "cas sucrer", vaig tenir la possibilitat de quedar-me amb el negoci, maquinària, receptes... En aquells moments tenia 24 anys.

Quin és producte principal per a la elaboració dels pastissos?
Concretament a Menorca i Ferreries, la base principal són els congrets, pasta de full i pasta de palo.

El pastissos amb més demanda?
Els qui tenen més demanda i que fa anys que es fan són els imperials, suïssos, de pinyons i pastes fullades.

Té alguna especialitat exclusiva?
És una pasta i va ser creada per en Joan Serra, "es sucrer", són ses Roquetes de Santa Galdana i que encara elaborem. Elaborem coses noves, innovem, però els de sempre són els que tenen més sortida.

És un ofici que es manté?
Avui en dia són poques les pastisseries que es dediquin exclusivament a l'elaboració de pastissos i rebosteria, pràcticament tots els forns fan ambdues coses.

Hi ha alguna temporada predilecta per a la venda de pastisseria?
Potser per la crisi, ara s'ha tornat més cap els cap de setmana, a no ser que hi hagi aniversaris pel mig, alhora que entre setmana es despatxa més rebosteria i bolleria (salat). Evidentment, cada temporada té els seus productes predilectes: per Pasqua, el caramel·los llargs, i per Sant Bartomeu, pastisseria de tota mena, ensaïmades i pastissets...