Pepa León - Gemma Andreu

TW
0

Autofitxa
Soc na Pepa León López i vaig néixer a Ciutadella el 1980. Tenc 30 anys i estic casada d'ençà fa un any i mig. Tenc una consulta podològica i els dimecres matí faig de podòloga per a la gent gran de l'Esplai. Faig el tractament de qualsevol patologia relacionada amb el peu. Avui oferiré una xerrada sobre la prevenció en el peu diabètic, a les 18 hores, a l'Esplai. Les meves aficions són anar al gimnàs i trobar-me amb el grup d'amics.

A qui pot interessar la xerrada?
Sobretot a la gent que pateixi diabetis del tipus 2. La del tipus 1 és la que afecta a la gent jove fins els 30 anys. A partir dels 45 anys es sol donar la del tipus 2, que està relacionada amb la gent que té sobrepès, falta d'exercici, hipertensió i colesterol, entre d'altres factors.

Què vol aportar?
Insistiré en la prevenció per evitar úlceres al peu. La pèrdua de sensibilitat i la mala circulació afavoreixen l'aparició de llagues, ja que les persones que pateixen aquesta malaltia no tenen sensació al peu, perquè afecta al sistema nerviós.

És una malaltia més freqüent avui dia?
És crònica, però cada vegada es dóna més.

Què es pot fer per prevenir?
Dur una dieta equilibrada, fer-se controls mèdics periòdics i anar al podòleg.

Quina és la seva experiència en fer feina amb la gent gran?
Molta bona. Aprens molt d'ells. El que passa és que a vegades no són conscients de les malalties que tenen. No han tingut la cultura de prevenció que avui dia tenim. Intent ajudar a que assumeixin la malaltia per poder tenir una major qualitat de vida. Si es cuiden poden tenir una vellesa més saludable.

Quines són les malalties més habituals en el peu de la gent major?
La diabetis tipus 2, l'enfortiment de les ungles, els fongs... Tot açò perquè l'higiene és més difícil per problemes de mobilitat, de vista, o d'obesitat.

La gent jove també té problemes al peu?
Tothom hauria d'anar al podòleg al menys una vegada a l'any, a qualsevol edat. Tenc pacients de 2 i 3 anys, que s'han de posar plantilles, fins a persones de 80 anys, que necessiten cures a les ungles, per dureses o ulls de poll, entre d'altres patologies del peu.

Una patologia que sigui freqüent?
Hi ha gent que té problemes d'espolons calcaris, que és quan un punt del taló es calcifica i quan camines es clava a la musculatura. Açò és bastant habitual en persones de mitjana edat.

Tan important és la salut del peu?
Sí, per conservar la salut de la resta del cos. Els peus són la base per mantenir tota l'estructura del cos. Si hi ha una patologia al peu afecta a la resta d'articulacions i pot dificultar tota la mobilitat.

Els cuidam bé? Quins consells ens donaria per tenir uns peus saludables?
Ara es comença a saber què és el podòleg i la gent es comença a preocupar pels seus peus. Cada vegada hi ha més consciència sobre la importància del peu. La meva és un professió molt jove. És importantíssim anar ben calçat, no dur molt de taló ni puntes estretes, la higiene diària de peus, una bona hidratació, i una revisió anual al podòleg.