TW
0

Autofitxa: "Em dic Begoña Llabrés Martí. Vaig néixer a Maó el 26 de febrer de 1979. Estic en remull des que tenia cinc anys. Sempre he estat lligada a l'aigua, primer com a nedadora, després com a delegada federativa i ara com a monitora i responsable de l'escola esportiva i d'iniciació del Club Natació Maó".

Amb quina finalitat inicien els cursos de natació amb fillets i filletes de dos anys d'edat?
La principal finalitat és lúdica i familiaritzar el fillet amb l'aigua. Anam per parts, el primer objectiu és la flotació i després la propulsió i respiració. Per aconseguir-ho és bàsic l'afecte i paciència dels pares.

Quin tipus de natació, o activitats lúdiques, practiquen?
Amb nosaltres comencen a partir dels dos anys. La duració de les classes és, aproximadament, de 30 minuts. Abans de submergir-los feim un primer contacte amb l'aigua, els anem banyant les cames i comencen a esquitxar. Després els introduïm amb els pares. És important que els pares transmetin seguretat i confiança, l'animin però sense por ni forçar-los. Un dels exercicis que feim és anar rodant des de la vorera de la piscina per fomentar la seva autosalvació.

A quina edat se'ls introdueixen les tècniques de natació?
A partir de la sisena o setena setmana de vida els podem introduir en la natació. Perquè fins el primer any els nadons quan els submergeixes dins el mitjà aquàtic encara conserven l'acte reflex de tancar la glotis. Però les instal·lacions amb les que comptem no són adients. Per això comencem a partir dels dos anys aproximadament.

Quins són els principals beneficis que aporta la natació en les distintes edats?
La natació és un esport molt complet. Aconseguim un desenvolupament psicomotor; el nedo millora la coordinació dels moviments; la musculatura s'enforteix; augmenta la resistència i la capacitat pulmonar, entre altres aspectes. I després, a nivell afectiu i social, el contacte amb els pares és molt important però al mateix temps aprèn autonomia dins l'aigua. Això es tradueix en el fet que el nadó agafa seguretat i independència amb ell mateix.

Quant a instal·lacions, quines són les principals mancances amb les que es troben?
És importantíssim que les piscines estiguin correctament tractades respecte a la temperatura, el clor, etcètera. Seria ideal poder comptar amb un espai exclusiu pels infants, amb la possibilitat de poder canviar l'aigua freqüentment, ja que fins que el nadó no té uns quants mesos el sistema immunològic no està prou reforçat.