TW
0

Autofitxa
Sóc de Ciutadella i tenc 19 anys. Fa tres cursos que estic estudiant a la Escuela Malagueña de Lutería. Els meus mestres són José Ángel Chacón i el seu fill, dels millors lutiers d'Andalusia. Acab d'obrir taller propi al carrer Francesc de Borja Moll de Ciutadella, on m'oferesc per construir i arranjar instruments de corda. Vaig començar a aprendre música als tres anys i toc el saxo a la Banda de Música de Ciutadella.

És el primer lutier de Menorca?
De violins i guitarres sí. Des de petit volia aprendre algun ofici artesanal que tingués a veure amb la música. Volia construir i arranjar instruments i desconeixia que hi hagués una professió. A quart d'ESO vaig descobrir que existia l'ofici de lutier i em vaig decidir.

El seu taller és una novetat a l'Illa...
A llocs com Barcelona hi ha professionals de la música que cerquen instruments fets a mà expressament per a ells. A jo me feia il·lusió poder aplicar a l'Illa els meus coneixements. Aquí l'afició per la música creix i puc arranjar instruments de corda, posar a punt violins de fàbrica, revisar-los, substituir peces i construir-ne de nous per a qui tengui algun caprici (riu).

Quina és la diferència entre un instrument de fàbrica i els construïts per un lutier de forma artesanal?
No he estat mai a una fàbrica de violins, però els construeixen en sèrie. En canvi, un lutier tria la llenya idònia per a cada part i treballa a mà totes les peces.

Per aconseguir un instrument que tengui ànima pròpia?
Sí, aquest és l'objectiu. A part de que intentes construir-lo el màxim perfecte possible, quant a mides i acabat, hi poses el millor com a artesà.

Quin ha estat el primer instrument que ha construït?
Una viola de quatre quarts. La vaig començar el juny de 2009 i la vaig enllestir el setembre del mateix any. Li vaig posar de nom "Menorca", perquè en aquell moment me sentia enfora de l'Illa i l'enyorava.

Ha provat mai de sonar-la?
No perquè no sé tocar la viola. Però el director de l'Escola Municipal de Música de Ciutadella, Andreu Cardona, la va provar i em va donar el seu beneplàcit.

I què va sentir quan del seu primer instrument escoltà música?
El dia que li vaig dur, n'Andreu tenia un concert i va fer l'assaig amb la meva viola. Me va encantar, no només la música que sonava sinó escoltar l'ànima del meu instrument. Em vaig emocionar.

Quina és la feina que té entre mans?
Estic envernissant el tercer instrument que he fet amb les meves mans.

Quins projectes té en perspectiva?
La preparació com a lutier no acaba fins que el mestre te diu que estàs preparat. A la mateixa aula, cada alumne du un ritme d'aprenentatge diferent. El que tenc clar és que vull continuar la meva formació a l'escola com a lutier. Intentaré combinar els desplaçaments a Màlaga amb la feina de dur el taller a Ciutadella.

Quin és el seu somni?
M'agradaria algun dia poder treballar per a músics professionals que saben valorar la feina i la dedicació d'un lutier.